Hlavní obsah

Noblesní stolování o Vánocích

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K atmosféře Vánoc patří také sváteční stolování. Štědrovečerní tabule si žádá slavnostní servis, ubrusy a ubrousky, ale také klasické svícny, stylové sklenice na víno z čirého skla a kvalitní nerezové příbory. Štědrovečerní večeře a další tradiční jídla servírovaná během vánočních svátků jsou nesporně velkými událostmi Vánoc.

Článek

Slavnostní menu se stává přehlídkou kulinářského umění a zároveň příležitostí, při níž se schází širší rodina. Také jedinečnou možností prostřít krajkové, vyšívané nebo vánočně laděné ubrusy a ubrousky a servírovat dobroty v porcelánu po babičce.

Zákonitosti stolování

K výjimečnému posezení přispívá i vhodné stolování, které má své zákonitosti.

I když dnes preferujeme jednoduchost a pro jídelní stoly je typický střízlivý vzhled, ke slavnostně prostřenému stolu patří ubrus.

Vánoce vždy spojujeme s dobrým jídlem a pitím servírovaným na prostřeném stole. K tomu používáme ubrusy damaškové či ručně vyšívané, případně malá mistrovská díla z krajek.

Máme-li klasický bílý servis, použijeme ubrus s vánočními motivy, jsou-li servis a doplňky barevné, hodí se bílý nebo smetanový ubrus.

Všechny doplňky slavnostního servisu by měly být v jednotném stylu, barvě a materiálu.

Na svátečně prostřeném stole dáme přednost látkovým ubrouskům.

Slavnostní vzhled stolu umocníme řezanou květinou či adventním věncem nebo svícnem se svíčkami.

Sklenky, příbory a svíčky

Dohlédneme na to, aby všichni měli u stolu dost místa. Talíře položíme asi 2 cm od okraje stolu, k talíři patří příbory, a pokud budeme servírovat více chodů, budou odpovídat pořadí, v jakém půjdou jednotlivé pokrmy.

Zatímco vlevo bude miska na salát, sklenice na nápoje mají své místo na pravé straně. Nejblíže k talíři bude ta, kterou si připíjíme jako první. Jaké sklenice na slavnostní stůl připravit?

Vodu, minerálku, ovocné šťávy a pivo podáváme v rovných vyšších sklenkách.

Na vinné a ovocné střiky se hodí rovné vyšší odlivky.

Bílá vína servírujeme v menších sklenkách tulipánovitého tvaru s otevřeným hrdlem na delší nožce.

Červená vína naléváme do větších vinných sklenek nahoře trochu zúžených.

Pro sekt vybereme vysoký štíhlý kalich, jehož zúžené dno povzbuzuje vznik bublinek, anebo i široké ploché sklenky, které se naplňují jen do jedné třetiny.

Koňak a jemné destiláty vyžadují uzavřený tvar umožňující zahřátí tekutiny dlaněmi. Vodka a pálenka se pijí z malých odlivek, stejně jako likéry.

Aperitivy chutnají z plochých sklenek na nožkách nebo z širších vinných skleniček.

Příbory

Základ je jednoduchý - nůž, vidlička, lžíce a malá lžička.

Na Štědrý večer jistě užijeme i velkou vidlici a lžíci na salát -často bývají celé ze skla, porcelánu nebo nerezu.

V tento vzácný den by na stole neměl chybět ani dezertní příbor na předkrmy a moučníky.

S tradičním kaprem na našich stolech se stal nezbytností i rybí příbor, který lze v krajním případě nahradit dvěma vidličkami.

foto: archív firem Atmosphere, Thun-Karlovarský porcelán, Vileroy & Boch, Ikea,

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám