Hlavní obsah

Slavný architekt Oscar Niemeyer slaví sté narozeniny

Málokterý architekt na světě má za sebou tak dlouhou tvůrčí dráhu jako brazilská legenda Oscar Niermayer. V sobotu slaví v plné formě a stále činný ve svém oboru neuvěřitelné sté narozeniny. Zdá se, že provokativní názory jej stále neopustily, amerického prezidenta Bushe neváhá označit za idiota a přiznává, že největší inspirací pro něj byly ženy.

Článek

Málokomu se také podaří zásadním způsobem naplnit svou vizi města, tak jako se to stalo právě Niemayerovi v případě hlavního města Brasílie. Půdorys Brasílie ve tvaru letadla vymyslel Lucio Costa, u něhož Niemeyer ve 30. letech získával první zkušenosti z architektonické praxe. Niermeyer navrhl klíčové stavby nového hlavního města největší jihoamerické země.

Budova Muzea současného umění v brazilském Niteroi, kterou navrhl Oscar Niemayer. Foto quinaeidada.com

"Beton a sklo, sloupy a oblouky, dlouhé nástupní rampy, či široká schodiště, ploché střechy" - tak formuloval Niemeyer podobu budov z prvního období výstavby Brasílie (do roku 1960). Perličkou mezi nimi je téměř cele prosklená katedrála, podobná sopce, květině či trnové koruně na Ježíšově hlavě. V roce 1987 byla Brasília zařazena na seznam kulturního dědictví UNESCO.

Bush je podle Niermeyera idiot

Oscar Ribeiro de Almeida Niemeyer se narodil 15. prosince 1907 v Rio de Janeiru, kde absolvoval v letech 1930-1934 Školu výtvarných umění. Původně byl Niemeyer silně ovlivněn Le Corbusierem, s nímž se těsně po válce podílel i na návrhu nového sídla OSN v New Yorku. Dále ke svým oblíbeným a inspirujícím architektům řadí zejména Miese van der Rohe či Katalánce Antonia Gaudího, s nímž ho pojí fascinace ladnými křivkami a nesnášenlivost s pravými úhly.

Slavný architekt Oscar Niemeyer byl oceněn řádem Čestné legie u příležitosti oslav svých stých narozenin.foto: ČTK/AP

Naopak uměřené, téměř klasické ale přitom velice elegantní pojetí pro letní pavilon Seprpentine Gallery zvolil Oskar Niermeyer, architektonická legenda z Brazílie, která letos 15. prosince oslaví neuvěřitelných sto let. Použil beton, hliník, ocel, objekt byl bílý s výraznou rubínově rudou stěnou.foto: serpentinegallery.org

Kvůli svému levicovém přesvědčení musel Niemeyer po převratu v roce 1964 emigrovat z Brazílie. V sedmdesátých letech navrhl například budovu nakladatelství Mondadori, o jejíž realizaci mnozí pochybovali. Pět pater této milánské budovy totiž jakoby visí od stropu a po délce fasády jsou nepravidelně rozmístěny sloupy.

V poslední době o sobě slavný Brazilec dal vědět například efektním projektem letního pavilonu pro londýnskou Serpentine Gallery.

Reklama

Související témata:

Související články

Le Corbusier - muž, který předběhl svou dobu

Architekt, který měl být původně hodinářem, což je stylové povolání pro Švýcarsko, kde se narodil. Po celý život byl fascinován stroji. To se odrazilo i v jeho...

Slavný architekt Frank O. Gehry čelí žalobě

Kvůli vodě, která prosakuje do budovy z údajně špatně navržené kanalizace zažaloval prestižní Massachusettský technický institut (MIT) renomovaného architekta...

Výběr článků

Načítám