Hlavní obsah

Změny na hypotéčním trhu v roce 2008

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jednou ze změn, která čeká zájemce o koupi nemovitostí v příštím roce, bude zvýšená sazba DPH z 5 na 9%. Tato změna ovlivní i kupní cenu nemovitostí. Například za byt v ceně 1 500 000 korun zaplatí zájemce o 60 000 Kč více. O tom, jaké další změny čekají zájemce o koupi nemovitosti v příštím roce, s Gabrielou Kolmanovou ze společnosti Benuga.

Článek

Jak to bude s úrokovými sazbami hypoték?

V ceně nemovitostí se odrazí i úrokové sazby hypoték, které dosud kolísaly. Jestliže zájemce o koupi bytu uzavře smlouvu do konce letošního roku, developer mu může vyjít vstříc v tom smyslu, že pro něj zajistí podmínky kupní ceny s 5%DPH, a pouze to, co klient zaplatí v příštím roce, bude ovlivněno novou 9% sazbou DPH.

Ve výhodě jsou klienti, kteří mají více finančních prostředků na koupi nemovitosti v hotovosti, protože čerpání z úvěru či hypotéky je závislé vždy na postupu výstavby.

Kdy čerpá klient hypotéku? Až když je nemovitost rozestavěná?

Kdy čerpá klient hypotéku? Až když je nemovitost rozestavěná?Ve většině případů kupující ručí nemovitostí, na kterou čerpá hypoteční úvěr. V tomto případě banka poskytuje první čerpání hypotéky až při rozestavěné hrubé stavbě. Tady platí, jak rychle postupuje výstavba, tak rychle se začne i s čerpáním hypotéky.

V případě, že se developerům podaří realizovat hrubou stavbu ještě do konce letošního roku, připadá v úvahu možnost prvního čerpání z hypotečního úvěru, které tvoří 20 až 40% kupní ceny. Tato částka z kupní ceny nemovitosti zůstává až do konce roku s 5% DPH. Zbylá část kupní ceny hrazená prostřednictvím úvěru po roce 2008 již bude zatížena DPH ve výši 9%.

Na obvyklých podmínkách pro čerpání hypotéky se nic nemění?

Běžně se hypotéky čerpají 20-25 let. V tomto případě záleží na výši počáteční akontace; čím je vyšší, tím je to výhodnější pro klienta. Developeři obvykle požadují 10-20% akontaci z výše ceny nemovitosti. Tedy u výše uvedeného bytu za 1 500 000 Kč dělá akontace 150 – 300000 Kč. Pokud kupující nemá žádné prostředky v hotovosti, a vykazuje dostatečný příjem, má možnost 100% hypotéky, kterou využívá spousta klientů.

Dosáhnou lidé vyšší věkové kategorie na hypotéku?

U starších věkových kategorií (50 a více let) se předpokládá, že klienti částečné peněžní prostředky mají. Většina finančních institucí je na tuto věkovou kategorii přísnější ve smyslu nastavení kratší doby splatnosti úvěru a vyšších měsíčních splátek. Bankovní domy vycházejí obecně z bonity klienta, což znamená především výši příjmu a věk. Oproti tomu stavební spořitelny jsou vůči této klientele vstřícnější.

Jak se má zájemce o koupi nemovitosti na trhu zorientovat?

Velkou výhodou pro klienta je, může – li mu developer nabídnout informace o úvěrech v rámci zakoupení nemovitosti. Vyškolení zaměstnanci pomohou klientovi vybrat v nabídce výhodnější podmínky, než by poskytla banka, což je pro klienty zajímavé. Další předností je možnost vyřešit otázku financování na místě. Klient má jasno, jak bude nemovitost financovat, jak je bonitní a jaké budou výše splátek.

Vaše společnost nabízí byty v Přezleticích na okraji Prahy. Čím se odlišujete od nabídek jiných developerů?

Bytový soubor Zlatý kopec se nachází v sousedství metropole, což je vždy pro klienty lákavé, ale zajímavá je i architektura. Jde vesměs o nízkopodlažní domy obklopené zelení, některé byty mají dokonce zahrádku, což ocení rodiny s dětmi. Zajištěné jsou služby a dopravní obslužnost. Ceny bytů jsou vzhledem k poloze příznivé. Přezletice leží na okraji Prahy, blízko je Vinořský park, Ctěnický háj, Ctěnický zámek a hrad Jenštejn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám