Hlavní obsah

Prosecký ráj Milana Šusty

Právo, Novinky, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak dlouho Milan Šusta fotografoval pro geologické sbírky minerály a nerosty, až v nich viděl něco víc. Obrazy a objekty hodné výstav. Jedna zvětšenina na plátně věnovaná manželce zdobí i byt v pražském paneláku. Ten poměrně nedávno výrazně zmodernizovali a příjemně vylepšili.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Milan Šusta se svými zvětšeninami minerálů.

Článek

Milan Šusta nás přijal v bytě na Proseku, kde bydlí od roku 1969. „Do posledních a zásadních úprav jsme se pustili před třemi lety. Už jsme se z toho vzpamatovali. Podruhé bych se do toho ale pouštět nechtěl. Přibývaly problémy a práce nebraly konce.“

Pohodlí a harmonie

K dispozičním změnám bytu (které v konečném řešení vypadají tak přirozeně, že neznalí původního stavu a nově příchozí hosté ani v bytě nepoznají, co tu nebylo a je jiné než původní) přistoupili po konzultacích s architektem.

Moderní ráz zápraží dodává bodové osvětlení v nových podhledech. Promyšlený je každý detail, včetně klik a designu vypínačů.

V původní podobě zůstal vlastně jen obývák. Hýbalo se s příčkami v předsíni, zvětšila se koupelna... Třípokojový byt s kuchyní a jídelním koutem u okna je po odstěhování dcery pro dva ideální.

Atmosféru příjemného bytu umocňují klasické parkety v obývacím pokoji a v jídelním koutě. Ale ty zde byly položeny už dříve. „Po dvou letech bydlení jsem strhl lino a dal parkety, které jsme teď jenom renovovali. Dřevo je teplé a má prostě své kouzlo.“

Jak to, že se tady tak nevtíravě potvrzuje kouzlo a význam detailu i čistých linií? Nabízející se otázku fotograf, s mnohaletou zkušeností fotoreportéra i ilustrátora knih a dnes také lektor přednášející na fotografických školách, zodpověděl prostě: „Věděli jsme, co chceme. Jsem hodně náročný na kvalitu odvedené práce. Teď už jsme spokojeni a věřím, že už to vše vydrží.“ Kvalitu bydlení našich hostitelů umocňuje i fakt, že byt mají v osobním vlastnictví.

Spokojenost s výsledkem

„Je to samozřejmě panelák s malým obývákem, ale bydlí se nám tu opravdu příjemně. Bohužel nám výhled na Prahu pokazila nová výstavba. Ale i tak je pro nás lodžie dalším obytným prostorem. S přemírou slunce jsme se vyrovnali jednoduchým závěsem s tkalouny na uvázání k zábradlí a běžnou konzolí na záclony. Žádné další technické detaily vám nepopíši. Neznám je a ani moc mě nezajímají. Manuálně jsem opravdu ničemný! Když je něco potřeba opravit, je to spíš na ženě. Musím si na odbornou firmu vydělat tím svým, co umím.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám