Hlavní obsah

Vysoké Mýto zvedne nájem v městských bytech až o třetinu

Právo, Novinky, ČTK, Zdeněk Seiner
VYSOKÉ MÝTO

Výraznými skoky se Vysoké Mýto blíží stavu, kdy nájemné v městských bytech bude shodné s nájemným tržním. Od ledna ho totiž zvyšuje až o 33,6 procenta. Tržního stavu dosáhne do tří let.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Vysoké Mýto bude zdražovat nájemné v obecních bytech. Ilustrační foto.

Článek

„Do roku 2010 se dostanou nájmy na určitou hladinu vycházející z tržní ceny bytu, pak už by žádná regulace neměla být,“ řekl ve čtvrtek Právu Jiří Ropek, ředitel Bytového podniku Vysoké Mýto. „Pak bude město určovat nájemné pokrývající náklady, ovšem pochopitelně s přihlédnutím k tomu, aby na placení takových nájmů lidi v regionu měli,“ dodal Ropek.

Nejvíce u těch nejnižších

Nejvíce se ve Vysokém Mýtě zvyšují nájmy v bytech, kde byly dosud nejnižší, necelých 17 korun za metr čtvereční.

Nejvíce se ve Vysokém Mýtě zvyšují nájmy v bytech, kde byly dosud nejnižší, necelých 17 korun za metr čtvereční. Tam je zvýšení přibližně třetinové, nejméně roste nájemné v bytech, kde nájemníci platili v letošním roce téměř 30 korun za metr.

Nejvíce se ve Vysokém Mýtě zvyšují nájmy v bytech, kde byly dosud nejnižší, necelých 17 korun za metr čtvereční. Tam je zvýšení přibližně třetinové, nejméně roste nájemné v bytech, kde nájemníci platili v letošním roce téměř 30 korun za metr. Nájemné ve městě se tak postupně vyrovnává, mažou se rozdíly mezi skupinami a bytovými kategoriemi.

Rok oddychu ve zvyšování nájemného dostali naopak lidé, kteří ve Vysokém Mýtě platí v současné době přes 35 korun za metr čtvereční.

Co vydělají, dají do údržby

Všichni lidé ve Vysokém Mýtě, kterých se to týká, už dostali zprávu o zvýšení nájemného doporučeným dopisem.

„Při maximálním přírůstku nájemného porostou tržby města o 57 855 korun měsíčně, za rok to bude necelých 700 tisíc. Ty se samozřejmě celé vrátí do údržby bytového fondu,“ spočítal ředitel bytového podniku.

Výjimkou byty se státní dotací

Dopad reformy, kde se daň ze stavebních prací zvyšuje z pěti na devět procent, ale město podle starosty Martina Krejzy (ODS) odhaduje podstatně na víc, přibližně na 12 miliónů korun za rok.

Nájemní deregulace se netýká bytů, které byly postaveny v 90. letech minulého století se státní dotací. „Takových městských bytů je u nás ve Vysokém Mýtě většina, postavili jsme v té době hodně, skoro šest set bytů,“ dodal Ropek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám