Hlavní obsah

Koupě nemovitosti v USA je nyní výhodná

NEW YORK

Klesající ceny na trhu nemovitostí ve Spojených státech nahrávají zájemcům o koupi. Zpřísnily se ovšem podmínky určované věřiteli, aby se předešlo tomu, že nakupující nebudou moci úvěry v budoucnu splácet. Nedostatečná solventnost klientů bank způsobila nedávno krach hypotéčního trhu v USA.

Článek

Zatímco v září 2006 bylo roční tempo prodeje 6,27 miliónu domů a bytových jednotek, letos v říjnu to bylo 4,97 miliónu. Důvodem jsou podle Národního sdružení realitních kanceláří (NAR) potíže na úvěrovém trhu. Situace se ale údajně výrazně zlepšuje.

"Dostupnost hypoték se zvýšila, o čemž svědčí výrazně nižší úrokové sazby a rázný posun v podpoře Federální bytové správy (FHA) při koupi domů," soudí hlavní ekonom NAR Lawrence Yun. Trend přechodu od riskantních hypoték (subprime mortgages) k půjčkám FHA, které mají často mnohem nižší úrokové sazby, znamená pro spotřebitele pozitivní vývoj a trh bydlení posouvá kupředu, dodal.

Průměrný fixní úrok u hypotéky se splatností 30 let byl v říjnu 6,38 procenta, což je téměř stejná hodnota jako před rokem (6,36 procenta). Minulý týden průměrný úrok spadl na 6,20 procenta, oznámila hypoteční agentura Fredie Mac, kterou sponzoruje americká vláda.

Na rozdíl od NRA, která na vývoj pohlíží s jistým optimismem, jiní odborníci předpovídají, že urovnání situace si vyžádá ještě poměrně dlouhý čas. Ekonomický analytik banky Wachovia Adam York ho odhaduje na tři roky, ale vše podle něho závisí na tom, jak rychle budou ceny dále klesat. "Při tak velké nabídce a tak málo zákaznících se bude cenový medián propadat," dodává prezident poradenské společnosti Naroff Economic Advisors Joel Naroff.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám