Hlavní obsah

Průlom ve zpožděné privatizaci

Právo, Novinky, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bouřlivé jednání o privatizaci zažili minulý týden zastupitelé i občané na zasedání zastupitelstva Prahy 1 na pražském Žofíně. Důvodem diskusí i plamenných prohlášení byla zpožděná privatizace domů v centru Prahy.

Článek

Jak již Právo před časem informovalo, jsou stovky lidí v Praze 1 rozhořčeny stále odkládanou privatizací. Mnozí z nich proto přišli právě na čtvrteční zasedání.

„Jejich obavy jsou pochopitelné, privatizace se táhne už od roku devadesát osm a mnozí již do toho vložili peníze, které nyní hodnotu spíš ztrácejí. Největší obavy ale byly z toho, že se privatizovat nebude,“ řekl Právu mluvčí Prahy 1 Alexandr Koráb.

Podle starosty Prahy 1 Petra Hejmy (ODS) je ale celý problém po čtvrtku vyřešen. „Podařilo se nám prosadit usnesení, které lidem garantuje jistotu, že privatizovat budou, navíc stále držíme ty původní podmínky,“ řekl Právu Hejma. Pro lidi to znamená konec obav a hlavně fixní cenu, jejíž garanci je Praha 1 ochotna i potvrdit smlouvou.

„Můžeme lidem nabídnout smlouvu o smlouvě budoucí, která už nyní jasně stanoví cenu a jistotu odprodeje,“ upřesnil Hejma s tím, že smlouvy se nyní připravují. Hotové k podpisu by měly být nejpozději do února příštího roku. Ze šestnácti a půl tisíce domácností v Praze 1 může podle Hejmy privatizovat jen pět a půl tisíce domácností. Privatizace začala už před lety a probíhala zpočátku velmi rychle.

Překotná privatizace přinesla problémy

„V té první překotné privatizaci byl právě problém. Dělalo se to bez přípravy a došlo ke spoustě chyb, které dodnes musí vlastníci řešit. Špatná dokumentace, zaměření, problémy se zápisem do katastru,“ popsal Právu Hejma.

Upozornil také na to, že někteří lidé se chovají spíše jako spekulanti a za jejich netrpělivostí je snaha byt co nejrychleji prodat. „Máme už i důkazy o tom, že někteří lidé nabízejí v inzerátech byty, které ještě nezprivatizovali. Překvapil mě také případ, kdy jeden z vlastníků zprivatizoval byt v Pařížské za pět set tisíc a obratem jej prodal za třicet miliónů. Tomu ale nemůžeme nijak zabránit,“ dodal starosta.

Podle opozičního zastupitele za Věci veřejné Jaroslava Škárky by se ale mohla radnice k lidem chovat ještě férověji. „Navrhoval jsem do usnesení bod, že radnice připraví harmonogram, že lidem konkrétně řekneme, jaký je problém toho kterého domu, kdy se vyřeší a kdy bude možno privatizovat,“ poznamenal zastupitel. Jeho pozměňovací návrh ale neprošel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám