Hlavní obsah

Kaštan u domu Anny Frankové přežije

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMSTERDAM

Symbolický osud bude mít strom, na který se dívala Anna Franková z okna dnes slavného domu v Amsterdamu. Právě zde našla na dva roky úkryt před nacisty a pozorování stromu bylo jednou z mála činností, kterou si bylo možné zpestřit poněkud klaustrofobické podmínky.

Článek

Nadace minulý týden oznámila, že zaručuje, že na místě poroste geneticky identický strom. Reagovala tak na rozhodnutí soudu, který do ledna pozastavil poražení nemocného kaštanu. Ten měl být pokácen z bezpečnostních důvodů.

Soud rovněž vyzval odpůrce a přívržence pokácení stromu, aby do počátku nového roku vypracovali společné stanovisko. Rýsuje se tedy kompromis: ať už strom bude poražen nebo padne sám, bude na jeho místě zasazen "potomek", tedy geneticky identický kaštan.

Poražení sedmadvacetitunového kaštanu si přeje především soukromý majitel pozemku, který za strom nese z právního hlediska odpovědnost. Má proto obavu, že případný pád kaštanu může někoho zranit, nebo poškodit zadní budovu, takzvaný přístavek, v němž se právě rodina Anny Frankové za války skrývala. Ztrouchnivělý strom je napaden plísní a podle mnohých je jeho stabilita nejistá. Ekologové a ochránci stromů však tvrdí, že strom je v bezpečném stavu a jeho kácení je zcela zbytečné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám