Hlavní obsah

Dlouhodobá fixace u hypotečního úvěru se nemusí vyplatit

Novinky, rai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hypoteční banky přicházejí ještě před koncem roku s novými produkty. Vycházejí z toho, že hodně lidí si ještě v tuto chvíli chce pořídit byt za nižší sazbu DPH. Bankovní domy nabízejí na první pohled lákavé prodloužení fixace, někdy až na třicet let.

Článek

Pro některé zákazníky může už toto být důvodem k uzavření smlouvy. Kalkulují s tím, že znají celý splátkový kalendář detailně, a není v něm ani náznak nejistoty. Splátka úvěru se totiž nezmění díky tomu, že doba fixace je totožná s dobou splatnosti úvěru.  

"Podle mého názoru, je fixace úrokových sazeb na delší období, než je 10 let, v tuto chvíli předražená. Důvodem je to, že u jakékoliv dlouhodobé fixace je jedním z komponentů při sestavování sazby očekávání jejího vývoje, " říká Petr Toman ze společnosti Hypo Finance CZ. A dodává, že v současné době je právě toto očekávání mezi potenciálními klienty hypotečních  bank velmi vysoké, tj., všichni čekají, že úrokové sazby budou výrazně růst.

Delší fixace láká 

Poskytovatelé úvěrů se logicky snaží u klientů bodovat právě prostřednictvím delší doby fixace. Banky, které fungují jako tzv. pionýři, tzn. zkoušejí trh, si toto počínání chtějí nechat náležitě zaplatit. Pro klienta se poté hypotéka stává výrazně méně flexibilní. A to například v momentě, kdy například chce celý úvěr, nebo jeho část předčasně splatit začíná jít i o velmi nákladnou záležitost.

Oblíbenou větou prodejců i bankéřů je, že investice do nemovitosti je investicí na celý život. "Bohužel, životy nás všech jsou velmi nevyzpytatelné a nikdo si nemůže být jistý, co bude za pět, deset nebo patnáct let. Sjednaný úvěr s dlouhou dobou fixace je v tuto chvíli rozhodně výhodnější pro poskytovatele než pro klienta," vysvětluje Petr Toman. 

Refinancování úvěrů tzv. přebíhání klientů od jedné banky k druhé je pro „opuštěnou“ banku ztrátový obchod. Sjednání dlouhodobé fixace je jeden ze způsobů, jak si banky chtějí zavázat své klienty.  

V době, kdy se očekává zvýšení úrokových sazeb, má většina klientů tendenci řešit hypoteční úvěr co nejrychleji. "Finanční instituce toto jednání ještě podporují svojí komunikací, když říkají – vezměte si úvěr teď, vaše další čekání pro vás znamená jen ztrátu do budoucna. Naopak, v případě očekávání poklesu úrokových sazeb jsou klienti liknavější a snaží se vydržet, dokud sazby nedosáhnou dna, tj., stále uzavření smlouvy odkládají, " dodává Toman. 

Sazby mírně porostou 

V následujících dvanácti měsících úrokové sazby zřejmě nadále porostou, nicméně podle Petra Tomana jen velmi mírně. Pro fixní období 1 – 5 let sazby vzrostou o cca 0,50 – 0,75 pct. Vliv na to bude mít zejména reforma veřejných financí, inflační očekávání a samozřejmě i jednání bankovní rady ČNB. "Banky se budou snažit prosadit více dlouhé fixace - narozdíl od situace před rokem či dvěma, kdy naopak všichni oznamovali sazby pro roční fixaci, " odhaduje situaci Toman.  

Počet nově uzavřených hypotečních smluv poroste přibližně stejným tempem jako v roce 2007. Lze předpokládat, že cenový skok v prvním čtvrtletí bude stát za dočasným propadem počtu uzavřených smluv, ovšem v dlouhodobém výhledu nelze očekávat, že by se výrazně změnila preference vlastnického bydlení, a lidé by začali vyhledávat pronájmy na úkor vlastnického bydlení.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám