Hlavní obsah

Dača - symbol ruského boháče

MOSKVA

Pro oko milovníka architektury je to něco jako hodně ošklivá noční můra - vrcholně nevkusné stavby připomínající spíše Disneyland než dům pro obývání. Pro ruské boháče je to ovšem důležitý symbol a jakési hmotné potvrzení jejich sociálního statutu. Kdo nemá daču, jako by nebyl.

Článek

Dači byly původně vlastně letní sídla, která sloužila k úniku před úmornými podmínkami ve městech v letních měsících. Šlo povětšinou o jednoduché dřevěné často bez sociálního zařízení, zato v lůně přírody. Stejně jako v socialistickém Československu chaty a chalupy i ruské dači sloužily disidentům jako místo úniku před dotěrným dozorem státních orgánů.

Vidina skromného letního příbytku se ale od základu proměnila. Současné dači nabraly podobu kulis z amerických filmů a jejich majitelé, kteří patří k nejbohatším občanům Ruska, do nich promítají své společenské ambice.

Ruští boháčí touží po luxusu

"Rusko je na tom nyní podobně jako zbytek světa," vykládá jeden z nejctižádostivějších stavitelů Aras Agalarov, který nahromadil majetek prodejem luxusního zboží první vlně zbohatlíků na počátku 90. let. "Jinde máte chudé a bohaté lidi. Teď je máme v Rusku taky," říká. Agalarov také kontroluje obchodní středisko Crocus City Mall a každým rokem pořádá veletrh pro milionáře.

Navíc staví rezidence, které se se chlubí umělými jezírky, tisíci nově vysázenými stromy, a samozřejmě golfovým hřištěm, hotely a sportovišti. Rozsáhlý oplocený komplex převyšuje svými ambicemi a náklady podobné projekty, které vyrůstají v okolí Moskvy jako houby po dešti.

Agalarův projekt má nakonec čítat na 150 domů, od skromných městských domků s cenou začínající na dvou milionech dolarů (36 miliónů Kč). Agalarov odhaduje, že domy postaví za miliardu dolarů, prodá za tři a shrábne zisk.

Reklama

Výběr článků

Načítám