Hlavní obsah

Staré komíny bojují o život

Novinky, rai
PRAHA

Areál kdysi slavné pražské strojírny Rustonka bude zbourán, na jeho místě povede silniční průtah Rohanské nábřeží - Voctářova. Součástí bývalé strojírny je i 42 metrů vysoký oktagonální komín, jeden z nejstarších v Praze i v celé ČR. V neděli jej členové Svazu českých komínářů ověnčili transparentem s nápisem SOS.

Článek

Komínáři tak chtějí upozornit na skutečnost, že řada hodnotných industriálních památek ustupuje účelovým i ryze komerčním stavbám. Jsou i případy, kdy jsou památky zbourány a na jejich původním místě poté není postaveno nic. Smutným příkladem bylo třeba zboření nevšedního komínu s reservoárem na vodu, který byl v ČKD ve Vysočanech, a měl statut kulturní památky.

Půvab továrních komínů

V neposlední řadě chtěli členové Svazu českých komínářů upozornit na staré tovární komíny jako takové, neboť v mnoha případech se jedná o umělecká díla propracovaná do posledního detailu, nikoliv pouze o strohé funkční stavby. Jenom Praha se letos zbavila hned několika technických staveb.

Kromě Rustonky byly v září srovnány se zemí kdysi jedny z největších sladoven v Evropě - sladovny v Podbabě a historicky cenná funkcionalistická etážová výrobní budova Waltrovky v Jinonicích.

Jak řekl novinkám Martin Vonka ze Svazu českých komínářů o osudu komína v areálu Rustonky rozhodne stavební úřad Prahy 8 do konce listopadu, podle současného plánu ale bude pravděpodobně zbourán. Vonka, který působí na ČVUT, odhaduje, že byl postaven v letech 1850 - 1860.

Komíny mají hodnotu

Jeden z nejstarších pražských památkově chráněných továrních komínů je např. ve zlíchovském lihovaru. Staré tovární komíny jsou povětšinou kvalitní a krásné konstrukce. Mnohé jsou zdobené, střídají se v nich cihly různých barev, mají barevné obruby a vytvářejí kvalitní estetický dojem.

Industriální architektura k českým zemím patří odjakživa. Ocelářství, slévárenství, strojírny, cukrovary, pivovary, textilky a další provozy byly, a v některých případech stále jsou, doménou ČR. I když nelze za každou cenu chránit jakoukoli industriální stavbu, vždy by mělo být zváženo, jak továrnu, která již neslouží svému účelu, následně využít, zda by nemohla proběhnout účelně-estetická konverze, a tak kus historie místa a industriální památku zachovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Staré tovární komíny se nevzdávají

Poetice starých továrních komínů začínají přicházet na chuť také developeři. Památkářům se stále více daří přesvědčovat investory, že by měli se starými komíny...

Výběr článků

Načítám