Hlavní obsah

Londýnské nádraží St Pancras po důkladné rekonstrukci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Z nově zrekonstruovaného nádraží St Pancras v Londýně, které se otevřelo ve středu, budou nově vyjíždět mimo jiné i vlaky Eurostar do evropských metropolí. Přestavba původně viktoriánského nádraží trvala 11 let a stála 800 miliónů liber (přes 30 miliard korun).

Článek

Rekonstruované nádraží St. Pancras, postavené v roce 1868, slavnostně otevřela královna Alžběta II. Nádraží s typickou zaoblenou prosklenou střechou spočívající nad kolejemi na litinových sloupech projektoval viktoriánský inženýr William Barlow.

Rekonstrukci původně navrhl známý britský architekt Norman Foster, známý svými provokativními kreacemi jako londýnská City Hall či nejnovějším návrhem obřího mrakodrapu na Sibiři. Štafetu po něm převzal architekt Alastair Lansley.

Stanice, kde se zároveň nachází i zastávka několika linek metra, se má stát jedním z dopravních uzlů pro olympiádu, která se bude v britském hlavním městě konat v roce 2012.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Sibiři vyroste obří mrakodrap

Největšího mrakodrapu v sibiřské části Ruska se možná dočkají obyvatelé města Chanty - Mansijsk. Slavný britský architekt Norman Foster, mezi jehož...

Koupelna s vodopádem

Co všechno lze vytvořit z designéry oblíbeného materiálu Corian se mohli přesvědčit diváci na Londýnském festivalu designu. A protože to byl opět jeden...

Výběr článků

Načítám