Hlavní obsah

Peking bude mít další rekordní stavbu

– PEKING

Před olympiádou v Pekingu se tamní stavbaři zřejmě nezastaví ani na okamžik. Atraktivita tohoto ohromného města se má zvýšit ještě další atrakcí - obřím ruským kolem. To by se mělo tyčit do výšky neuvěřitelných 208 metrů, což má symbolicky odkazovat k letopočtu konání olympijských her.

Článek

Na kole se ale návštěvníci svezou podle agentury Reuters nejdříve v roce 2009. Spuštění zdržely změny v návrzích. I cena bude závratná, pekingské velké kolo bude stát 290 miliónů dolarů a dotýkat se oblak bude v parku Čchao-jang na východě města. Zde se bude konat olympijský turnaj v plážovém volejbalu.

Atrakce má mít 48 klimatizovaných kabin a kapacitu 1920 pasažérů, kteří za jedno svezení zaplatí 13 dolarů (asi 250 korun). Kolo navrhla stejná nizozemská firma, která pracovala i na známém "Londýnském oku", stojícím na břehu Temže.

To se svými 135 metry výšky drželo donedávna mezi ruskými koly světový primát, v roce 2006 ho ale překonala stošedesátimetrová Hvězda Nan-čchangu postavená ve stejnojmenném čínském městě.

Čínská olympiáda bude mimo sportovního svátku i přehlídkou nejnovějších trendů v architektuře - na projektech spolupracuje čínská architektonická špička spolu s ózvaného pro odvážnou konstrukci Ptačí hnízdo spolupracuje renomovaná kancelář Meuron.

Reklama

Související témata:

Související články

Peking: Střelnice za vodními kruhy

Celková plocha okolo 45 čtverečních metrů, kapacita 9000 sedících diváků - to je Střelecká hala pro olympijské hry v Pekingu 2008. Právě tady se budou...

Výběr článků

Načítám