Hlavní obsah

Sázka na vlastní dům

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

Kristina a Jaroslav Dvořákovi získali před lety obecní byt v Milovicích. V té době neměli děti a byli oba pracovně vytíženi, panelák tedy vyhovoval. Dokud byt rekonstruovali a zařizovali, bylo vše v pořádku. Časem ale zjistili, že jim život v paneláku vůbec nesedí. Jednak proto, že vztahy v domě nebyly růžové, ale také z toho důvodu, že nemohli tvořit nic dalšího.

Článek

Dvořákovi trávili volný čas o víkendech aktivně. Polabská nížina, kde se střídá rovina s mírnými kopečky, přímo sváděla k jízdě na kole. Jednou se zastavili ve Staré Lysé u kamaráda, který zavdal první impuls k úvahám o zakoupení zahrady. Zašli na místní úřad, dozvěděli se, že tu budou parcelovat pozemky formou obálkové metody.

Manželé neváhali ani chvilku a nabídli takovou sumu, která byla přijatelná pro úřad a hlavně pro ně. "Díky druhé nejvyšší nabídce jsme získali jednu z šesti parcel. Kdo ví, možná rozhodovaly dvě koruny za metr," žertuje Jaroslav, šťastný majitel parcely velké 924 m2.

Výběr stavební firmy

Dvořákovi užívali ze začátku pozemek jako zahradu, pořídili si zahradní domek a trávili tu každou volnou chvilku. Když už měli jasno, že budou stavět rodinný dům, začali hledat vhodnou firmu. Nechtěli se ukvapit, měli kde bydlet, takže nepospíchali, což považují zpětně za velkou výhodu.

Měli své priority, ať už finanční možnosti, či představu, jak by měl baráček vypadat. Hlavně nechtěli stavět dům sami ani dlouho. Jednali s velkými developery i s menšími stavebními společnostmi, rozhodovali se mezi montovanou dřevostavbou a zděnou stavbou.

Bazén je vyhřívaný solárními panely instalovanými na jedné straně zahradního domku, které při slunečném počasí ohřejí vodu o 6 stupňů, takže letos se koupali již koncem dubna. Foto Právo/Michaela Říhová

Nakonec vsadili na firmu, která na ně působila solidně od samého začátku. Dali na první dojem a měli štěstí. Kromě široké nabídky rodinných domů firma vyřešila veškeré finanční i stavební náležitosti týkající se úvěru, stavebního povolení i stavebního dozoru. Pak už šlo vše jako po másle.

Stěhování do roka

O výběru stavební firmy se rozhodli kolem Vánoc, už v únoru měli první schůzku se zkuše ným projektantem, podepsali smlouvu, s finančním zajištěním pomohl analytik, stavební povolení se vyřizovalo v létě. Také stavební práce navazovaly podle harmonogramu, takže v lednu byly hotové základy, základová deska se dělala kvůli mrazům až v březnu a v září byl celý dům hotový.

Podle majitelů byly mnohem zdlouhavější elektroinstalační a instalatérské práce. Nakonec se termín nastěhování prodloužil o pouhých 14 dnů, zato se stihli přestěhovat během jediného dne. Vše měli, jak jinak, do detailu naplánované.

Jasná představa

"O domečku jsme měli zcela jasnou představu," svěřuje se hostitelka a dodává, že chtěli, aby dům byl vhodně umístěný vůči světovým stranám a současně blízko příjezdové komunikace kvůli garáži. Výsledkem je dominantní vchod, aniž by se musel dům obcházet, a sedl i vnitřek domu a terasa.

Okrasné zahradě dominují záhonky pozoruhodných tvarů osázené kamínky a barevnými kytkami, jejichž seskupení si vytvářejí Kristina s Jaroslavem sami. Foto Právo/Michaela Říhová

Kuchyň je situovaná na severovýchod, obývací část na jihovýchod, terasa na jihozápad a v domě i na zahradě je celý den příjemně. Z praktických důvodů si také přáli dům do patra. Mají syna, dceru a dva psy, tak správně předpokládali, že největší nápor ze zahrady odnese přízemí.

Proto si tu pořídili, kromě kuchyně a obýváku, sprchový kout bez vaničky, vydlaždičkovaný a dost praktický. Do prostoru malé koupelny se vešlo umyvadlo i klozet. První podlaží funguje jako čistá a klidová zóna s prostornější koupelnou, ložnicí a dětskými pokoji.

K menší změně dispozice došlo v patře, kde místo úložných prostor vznikl pokojík pro hosty. Za bonus navíc považují Dvořákovi půdu o rozměrech 40 m2. Slouží celoročně k ukládání věcí, v zimě na sušení prádla a do budoucna tu počítají s další ložnicí.

Zahrada bez architekta

Zahradu si navrhovali majitelé sami. Kristina se inspirovala v Rakousku a Německu, kam jezdila pracovně, a postupně si ji s manželem zvelebovala. Vymysleli dvouúrovňový terén se třemi schody - zajímavým a praktickým předělovacím prvkem.

Vodní plochy patří do zahrady, a pokud se najde místo na potůček, který zurčí poblíž terasy a zahradního krbu, může vytvářet překrásnou zvukovou i pohledovou kulisu. Foto Právo/Michaela Říhová

Horní část zahrady je odpočinková. Zahradní domek včetně kuchyňky a dvoulůžkového gauče je využíván dodnes na sto procent. Přes léto tam tráví dovolenou návštěvy s dětmi, v zimě slouží k uložení zahradního nábytku.

Ve spodní úrovni stojí domek propojený se zapuštěnou terasou. V její blízkosti je venkovní krb se skalkou. Na dosah je také vyhřívaný bazén umístěný na slunci. Do budoucna počítají naši hostitelé s jeho zastřešením. Na zahradě nechybí další vodní plochy, ať už je to okrasné jezírko s koi kapříky v předzahrádce, které se sice bude muset časem přemístit do stínu, či fontánka a potůček.

Technické parametry

Dodavatel: Ekonomické stavby

Typ domu: Viktorie

Charakteristika: zděná stavba

Dispoziční řešení: 4+1+garáž Zastavěná plocha: 92,8 m2

Užitková plocha: 138,2 m2

Cena domu: od 2,8 do 3 mil. Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám