Hlavní obsah

Slavný architekt Frank O. Gehry čelí žalobě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOSTON

Kvůli vodě, která prosakuje do budovy z údajně špatně navržené kanalizace zažaloval prestižní Massachusettský technický institut (MIT) renomovaného architekta Franka Gehryho. Ten je mimochodem spoluautorem pražského Tančícího domu. Budova s názvem Stata Center postavená v roce 2004 také prý na několika místech praská.

Článek

MIT prý do budovy, v níž mimo jiné sídlí její kybernetická laboratoř, investoval přes 315 milionů dolarů. Z toho 15 milionů dolarů zaplatil Gehrymu, zbytek americké pobočce skandinávského stavebního giganta Skanska.

Škola tvrdí, že brzy po dokončení stavebních prací v roce 2004 začaly zdi venkovního amfiteátru praskat - údajně kvůli špatně navržené kanalizaci. Ta prý také způsobuje, že zdi celé budovy vlhnou.

Z vystouplých dekorativních rámů oken prý navíc v zimě padá zmrzlý sníh, a to tak nešikovně, že blokuje nouzové východy z budovy. MIT uvedl v žalobě, že Gehry nedostál svým povinnostem, když dodal nedostatečné návrhy a kresby.

Vinu na Gehryho nyní svaluje i šéf místní pobočky firmy Skanska Paul Hewins, podle kterého rozhodně nešlo o chyby způsobené při stavebních pracích. Skanska prý Gehryho před výstavbou varovala, že v návrhu jsou chyby, architekt to však ignoroval.

Frank Owen Gehry

Americký architekt Frank Owen Gehry se narodil v kanadském Torontu a proslavil se především jako autor formálně expresivních staveb. K jeho nejznámějším stavbám patří Guggenheimovo muzeum ve španělském Bilbau nebo stavba koncertního sálu Walta Disneyho v americkém Los Angeles. Gehry se věnuje také akademické kariéře, je profesorem Kolumbijské univerzity v New Yorku a rovněž na Yale.

V České republice je znám jako spoluautor návrhu Tančícího domu v Praze. Druhým autorem byl Vlado Milunić.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám