Hlavní obsah

Mustang Cobra Jet: Nejrychlejší Ford pro sprinty

Novinky, maž

Ford slaví šedesátiny modelu Mustang Cobra Jet a při té příležitosti představil nový model pro závody ve sprintu. Jde o speciál postavený na základech mustangu, ovšem upravený natolik, že nesmí do běžného provozu.

Foto: Ford 4x

Ford Mustang Cobra Jet (2018)

Článek

Základem je pětilitrový V8, který najdete i v současném mustangu. K motoru ale byl přidán velký kompresor od firmy Whipple. Tato a některé další dílčí úpravy měly za následek zvýšení výkonu ze standardních 450 koní na hodnotu, kterou automobilka bůhvíproč neudává. Ale přes 700 k to bude určitě.

Mimochodem: první mustang pro závody na čtvrtmíli měl výkon 335 koní produkovaných rovněž osmiválcem, ovšem sedmilitrovým.

BEZ KOMENTÁŘE: Ford Mustang Cobra Jet z roku 2016Video: Ford

Foto: Ford

První Ford Mustang Cobra Jet z roku 1968

Co naopak stojí za řeč, je ujetí 400 metrů, tedy čtvrtmíle, za osm sekund. Během protnutí pomyslné cílové pásky jede auto podle Fordu rychlostí 241 km/h. To z nového modelu dělá nejrychlejší oficiální mustang určený pro tento typ závodů. Z fotografií je patrné, že podvozek bude snížený, nový je i brzdící padák a speciální pneumatiky.

Foto: Ford

Ford Mustang Cobra Jet (2018)

Vznikne jen 68 kusů

Zajímavostí je tyč umístěná pod vozem vzadu. Zamezuje převrácení při rozjezdu - auta pro závody ve sprintu, a obzvláště ta americká, mají takový přebytek výkonu, že chvíli po startu jedou po zadních kolech.

Uvnitř modelu s tradičním označením Mustang Cobra Jet je ochranná klec a závodní skořepinové sedačky s pětibodovými pásy.

Popisovaný model se vyrábí kusově, určen je pouze pro závody a na běžné silnice tedy nesmí. Prodejní cena činí v přepočtu 2,9 miliónu korun. Vyrobí se pouze 68 kusů, což z něj automaticky dělá vzácné auto.

Foto: Ford

Ford Mustang Cobra Jet (2018)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám