Hlavní obsah

BSR nabízí pro Octavii 1.6 TDI zvýšení výkonu

Novinky, maž

Švédská tuningová firma BSR nabízí od října zvýšení výkonu přeprogramováním řídící jednotky také pro model Octavia 1.6 TDI. Tovární výkon motoru je zvednut ze 105 koní na 132 k, točivý moment povyskočil na 295 Nm.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Škoda Octavia 1.6 TDI

Článek

Při zachování stejných emisí může mít Octavia 1.6 TDI zhruba o dvacet procent větší výkon a nižší spotřebu paliva. Zvýšení výkonu je otázkou přehrání softwaru řídící jednotky motoru. K tomu není nutné ani zvednout kapotu, přenos dat se realizuje přes diagnostickou zástrčku OBD.

Výkon u motoru 1.6 TDI je nyní 132 koní (dříve 105 k), točivý moment povyskočil z 250 na 295 Nm. U původního motoru je kombinovaná spotřeba 4,5 l nafty, v případě verze se zvýšeným výkonem bude díky větší pružnosti motoru o pár desetin lepší.

Jak již bylo řečeno, průměrné zvýšení výkonu je zhruba dvacet procent. Auto lépe akceleruje, BSR udává, že při zrychlení ze 100 km/h na 150 km/h je čas nutný k akceleraci o třiadvacet procent nižší (konkrétní hodnoty zde ale nejsou uvedeny). Potěšitelné je, že nejvyšší rychlost, která je u standardního modelu elektronicky omezená při 191 km/h, je nyní posunuta na 210 km/h.

Cena této „značkové“ úpravy je poměrně vysoká, činí 17 200 korun. Součástí je záruka na pohonné ústrojí. BSR není jediná firma, která umí optimalizovat motor 1.6 TDI. Například kladenský PowerTec u stejného motoru zvyšuje výkon na 130 k a 313 Nm. Cena je přitom o dost nižší (7000 korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám