Hlavní obsah

Mazda MX-5 GT váží pouhých 850 kg

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mazda představila závodní verzi MX-5 GT. Japonské automobilce se podařilo snížit hmotnost vozu na pouhých 850 kilogramů, motor má přitom výkon 279 koní. Tato upravená Mazda bude jezdit závody ze série Britcar MSA British Endurance Championship. Zatím není jisté, zda půjde tento model koupit pro soukromé využití.

Článek

Mazda MX-5, přestože nenabízí kdovíjak velký výkon motoru, je však oceňována pro své výtečné jízdní vlastnosti, hravý podvozek s poháněnou zadní nápravou či přesné komunikativní řízení. Japonská automobilka nyní představila verzi GT, která je primárně určená pro britský okruhový závod Britcar MSA British Endurance Championship.

Mazda MX-5 je v provedení GT „ohlodaná na kost“ – všechno zbytečné šlo pryč, hmotnost se ušetřila u karbonových částí na karoserii (například dveře), skla jsou vyrobena z lehkého polykarbonátu. Uvnitř nechybí bezpečností rám dle regulí FIA, sportovní sedačky a hasicí přístroj. Hmotnost vozu se podařilo udržet na výborných 850 kilogramech.

O pohon se stará dvoulitrový čtyřválec s výkonem vyladěným na 279 koní. Díky nízké hmotnosti auto zrychlí z nuly na 96 km/h (0-60 mph) za rovné tři vteřiny. Nejvyšší rychlost činí 257 km/h.

Zatím není jisté, zda bude možné popisovaný automobil pořídit pro soukromé využívání. Rovněž prodejní cena nebyla zatím zveřejněna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám