Hlavní obsah

Audi A3 TDI clubsport: sportování s turbodieselem

Novinky, maž

Na 27. tuningovém srazu u jezera Wörthersee v rakouských Korutanech představuje Audi novou studii výkonného hatchbacku s dieselem pod kapotou. V upraveném automobilu s poněkud dlouhým názvem Audi A3 TDI clubsport quattro pracuje známý motor 2.0 TDI, který byl ovšem patřičně vyladěn.

Článek

Nejvyšší výkon po úpravách činí 165 kW (224 k) a točivý moment má vrcholnou hodnotu 450 Nm. Díky tomu upravené Audi A3 zrychluje z klidu na 100 km/h za 6,6 sekundy a dosáhne nejvyšší rychlosti 240 km/h. Motor prototypu by již dnes byl schopen splnit limity připravovaného emisního předpisu Euro 5.

Audi A3 TDI clubsport quattro se očividně inspiruje v závodech DTM. Karoserie byla rozšířena v oblasti blatníků, aby se do ní vešla mohutná 20palcová kola. Za nimi jsou keramické brzdy, vpředu se šestipístkovými třmeny.

:. Interiéry umí v Ingolstadtu dělat skutečně výborně. (Foto: Audi)

Agresivně vyhlížející i záď s velkým přítlačným křídlem a účinným difuzorem byly upraveny z hlediska aerodynamiky a optimálních jízdních vlastností ve vysokých rychlostech.

Síla motoru TDI je přenášena na všechna čtyři kola prostřednictvím šestistupňové manuální převodovky a elektronicky řízeného pohonu všech kol quattro.

Audi A3 TDI clubsport je pouhým prototypem, sériová výroba s tímto vzhledem je krajně nejistá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám