Hlavní obsah

Fiat 500 Abarth: stvořen na závodní okruhy

Novinky, maž

Malé závodní auto se celým jménem jmenuje Fiat 500 Abarth Assetto Corse. Závodní verze, vyvinutá společně s Fiatem a jeho dvorní tuningovou firmou Abarth, se vyrobí ve velmi omezené sérii - vznikne pouhých 49 exemplářů.

Článek

Vzhled upravené pětistovky nenechá nikoho na pochybách, že tohle je verze určená pro motorsport a ne na běžnou jízdu. Stačí se podívat na obrovskou přední „tlamu“ pro přívod vzduchu, aerodynamické spoilery, odlehčená sedmnáctipalcová závodní kola nebo malinkatá zpětná zrcátka. Vše samozřejmě korunují červené pruhy a logo se škorpiónem.

Interiér byl přepracován s ohledem na co nejmenší hmotnost vozidla. Jinými slovy, všechno nepotřebné šlo pryč. Však se také ušetřily skoro dva metráky (konkrétně 180 kg); čiperný Fiat 500 tak váží pouhých 980 kilogramů. Zajímavostí je, že řidičovo sedadlo se posunulo blíže ke středu vozidla.

:. Fiat 500 je zábavný díky své velikosti a hmotnosti. (Foto: archiv)

Převodovka má šest stupňů; točivý moment se přenáší na přední kola. Posilovač řízení je elektrický, ale prý byl upraven, aby poskytoval lepší zpětnou vazbu. Patřičné vylepšení se dotklo i brzdového systému, zadní kotouče mají průměr 264 mm, přední 305 mm.

Benzínová jedna-čtyřka má díky přeplňování turbodmychadlem Garett výkon 200 koní (147 kW) při 6500 otáčkách a 300 Nm točivého momentu při 3000 otáčkách. Vzhledem k poměru hmotnost/výkon by mohla upravená pětistovka na technické trati potrápit i výrazně výkonnější automobily.

Reklama

Související témata:

Související články

Super Sport z Fiatu Grande Punto

Známý firemní úpravce vozů Fiat má jméno Abarth. Ve znaku se kroutí štír a hodně jedovaté jsou i výsledky jejich práce. Na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem...

Ďábelsky rychlý prcek Fiat 500 Abarth

Fiat přiživí nadšení kolem malého Fiatu 500 speciální sportovní verzí. A kdo jiný by jí mohl připravit, než specialista na rychlejší fiátky s názvem Abarth?

Výběr článků

Načítám