Hlavní obsah

Test Kia Sportage 2.0 CRDi: dobrý parťák

Novinky, Jan Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Korejská Kia na českém trhu své SUV již nějakou dobu prodává. Jenže zatím měl používaný vznětový motor pouze klasické turbodmychadlo. V nabídce je nyní nový motor, kde jsou lopatky turba natáčecí, což je na síle motoru dost znát.

Článek

Kia Sportage je dost elegantní SUV. Její dost konzervativní vzhled nikoho neurazí, ale ani nenadchne, což je ovšem pro mnoho lidí přínosem. Nenápadnost je u mnoha zákazníků důležitým faktorem.

Pět/šest dveří

Pětidveřová karoserie nabízí jako pěkný přídavek i otevírané zadní okno, které je pro tento typ vozu dnes téměř nezbytným pomocníkem. Komu by se chtělo neustále otevírat celý zavazadelník, ze kterého by vypadly již naložené věci, když drobnosti může přihodit právě výklopným zadním okénkem.

Když už jsme u zavazadelníku, musíme se zmínit, že jeho velikost není zrovna z největších - pouhých 325 l. Viníkem je vysoký práh a velkým prostor pod podlážkou, kde se skrývá rezerva. Ta je naštěstí plnohodnotná. Po sklopení opěradel zadních sedadel však vzniká velmi ceněná zcela rovná ložná plocha.

Vnitřní svět

Když jsme se posadili za volant, hned jsme věděli, že v tomhle autě se pojede dobře. Jako by bylo stavěné na naší výšku, protože každé tlačítko jsme měli pěkně po ruce a nebylo třeba nic upravovat. Jen sedadla jsou trochu měkčí a mají kratší opěradla.

Na zadních sedadlech je i při nastavení na evropskou výšku řidiče dost místa na nohy, což je při velikosti vozu celkem překvapivé. I zde by ale chtělo trochu protáhnout opěradla výš.

Pohyby lopatek

Pod přední kapotou a plastovým krytem je skrytý vznětový řadový čtyřválec o objemu 2,0 l s turbodmychadlem, které má nastavitelné lopatky. To je dost značná výhoda. Výsledný výkon totiž leze do velmi pěkných 103 kW a točivý moment 310 N.m se nabízí od 2000 ot./min ve velmi ploché křivce. Nás motor doslova nadchnul. Absolvovali jsme s ním jízdu za Prahy do Passova a zpět a za tuto cestu se nám stal velmi příjemným společníkem. Jeho tvrdší zvuk po nastartování zanedlouho utichá a motor po zahřátí pracuje jako hodinky. Na dálnicích s ním jezdit 130 km/h není problém a když je potřeba zrychlit, dokáže se ručička během chvíle podívat i na 160 km/h. Zde jsme kvitovali šestistupňovou převodovku.

Spotřeba vozu je tabulkově 7,1 l na 100 km. Jelikož jsme během testu buď jezdili po Praze, sprintovali po dálnici či šplhali po šumavských okreskách, dostali jsme se na 8,1 l na 100 km. Také se dost často dostával do extrémních situací stálý pohon všech kol (tlačítkem jej lze zapnout ve stálém poměru 50:50), který musel ve spojení s ESP korigovat slušný liják v horách, a tedy i mizernou trakci (na kterou jsme nedbali a stále jeli tu svou).

Podlaha výš, vidět je dál

Automobily SUV mají několik nepříjemných vlastností, ale vyšší podvozek má v sobě i spoustu výhod. Terénní vložky kolem přechodu Strážný jsme zvládli s přehledem. Vysoká výška také nabízí dobrý rozhled. Podvozek kie je navíc velmi pohodlný a jistý. Utrhnout ho sice není nic obtížného a vysoké těžiště tomu dost pomůže, ale každá reakce je čitelná a dobře se zvládne.

Slušná cena je tradiční zbraň

Za kompletně vybavený automobil v nejvyšší výbavě EX dá zákazník 759 980 Kč (základní cena vozu je 589 980 Kč). V porovnání s konkurencí je tak tento korejský automobil opět o krůček napřed. Ve výbavě chybějící rádio a metalíza byly doplněny za příplatek, takže výsledných 777 980 Kč za kompletně "nabušené" SUV se zdá jako slušná cena.

Technické údaje
Kia Sportage 2.0 CRDi VGT EX
Motor
Zdvihový objem1991 ccm
Max. výkon103 kW při 4000 ot./min
Max. točivý moment310 N.m při 2000 ot./min
Spotřeba (l na 100 km)
Město8,9
Mimo město6,2
Kombinace7,1
Výkony
Max. rychlost177 km/hod
Zrychlení z 0 na 100 km/hod12,0 s
Převodovka
šestistupňová manuální
Rozměry a objemy
Délka4350 mm
Šířka1800 mm
Výška1695 mm
Rozvor2630 mm
Objem zavazadelníku325/1375 l
Provozní hmotnost1760 kg
Ceny
Základní cena vozu689 980 Kč
Základní cena vybavení EX759 980 Kč
Cena testovaného vozu777 980 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Test Kia Rio 1.5 CRDi: Nenápadná kvalita

Kia Rio byla v minulé generaci ne zcela povedené auto. Ta současná se však může chlubit vším, co nabízí i evropská konkurence - hodně prostoru, slušivý design...

Test UAZu 3163 Patriot: Zkouška odvahy

Když jsme usedali do vozu UAZ Patriot, nevěděli jsme, co od vozu očekávat. Ruský výrobce u nás proslul spíš jako výrobce terénních vozů pro vojenské účely...

Fiat Stilo Uproad: teréňák-neteréňák

Fiat Stilo už je na trhu hodně dlouho a zanedlouho by se měl objevit jeho nástupce. Fiat však stále připravuje verze, které mají oživit zájem o tento jinak...

Výběr článků

Načítám