Hlavní obsah

Velký test Škody Roomster 1.4 TDI (krátká verze)

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škoda Roomster je posledním přírůstkem do rodiny domácí automobilky. Proto je po informacích o tomto voze velký hlad. My vám tedy přinášíme velký test, který podrobně rozebírá všechny aspekty toho nového, netradičního a rozporuplné pocity vzbuzujícího vozu.

Článek

Náš test se skládá ze dvou částí. Tato, kterou čtete je kratší, a shrne všechny body do kratšího článku. Ti, kteří požadují komplexnější informace, nechť po přečtení této části kliknou na odkaz a přeskočí na rozšířenou část, jenž se zabývá jednotlivými částmi vozu do detailu. Vedle článku nabízíme i možnost shlédnutí videa.

Auto dvou tváří

Roomster je koncipován jako automobil dvou tváří. Přední část zamýšleli designéři připodobnit kokpitu letadla, zadní pak rodinnému domu. Tomu odpovídají okénka - vpředu úzká s designérskými prvky oblouku u B-sloupků, vzadu pak liniově nenavazující ohromná okna jak u komfortní vily. Toto rozvržení je jistě zajímavé, nemusí se však každému líbit.

*Obrázky zvětšíte kliknutím na náhled

Interiér už je mnohem uniformnější, ale naštěstí i zde se přístrojová deska poněkud omladila, takže není strohá, jako tomu je u ostatních řad. Sedadel je v interiéru klasických pět a místa je především nad hlavou požehnaně.

První dojem

Po usednutí za volant se rozhlížíme, zda je všechno tam, kde má být. Zdá se, že ano. Jakoby dvojdílná přístrojovka je vyrobena z kvalitního plastu, před spolujezdcem jsou dvě uzavíratelné přihrádky. Řadící páka je krátká, perfektně však sedne do ruky a už první vyzkoušení "na sucho" prozradí, že dráhy řazení jsou krátké a přesné.

Sedadla jsou pohodlná, i když podle dojmu i s metrem v ruce jsou kratší než u fabie. Zadní sedadla nabízejí dost prostoru dospělým osobám. V příčném směru se budou lidé muset dost uskromnit (hlavně prostřední člověk), ale sedět se tu dá. Na kolena nabízí roomster místa dost, a to jsou zadní sedadla ještě posuvná. Stejně tak se dá hrát i s nastavením sklonu opěradel.

*Obrázky zvětšíte kliknutím na náhled

Vejde se do něj všechno

Především na zavazadelník chce roomster lákat zákazníky. Jeho základní objem 450 l není sice nijak uchvacující, ale když jednoduchým hmatem posunete zadní sedadla dopředu, hned se zvětší na 530 l. Vstupní otvor je velký, šířka mezi podběhy má rovný metr... Co víc si přát při této délce vozu (rozměry automobilu jsou 4205 x 1684 x 1607 mm). Není to gigant octavia, ale nabízí víc než Fabia Combi.

Další "vychytávkou" je vyklápění a vyndávání sedadel. To ještě Škoda neměla. Stačí jednoduše zatáhnout za páku, odjistit přední uchycení a sedadlo jde ven. Pak se na délku může vejít do zavazadelníku i kolo (viz obrázek). Velikost ložného prostoru dokládá i jeho největší maximální využitelný objem - 1780 l.

Hlučný motor

Do testu jsem dostali vůz se vznětovým tříválcem 1.4 TDI. Jeho výkon 59 kW nám připadal na první pohled dostatečný, stejně jako točivý moment 195 N.m. Jenže právě ten tak skvělý není. Jeho vrchol nacházíme až ve 2200 ot./min, do 2000 ot./min není moc, co motoru závidět. Nechce se mu, táhne pomalu a čeká, až naskočí turbo. Prostě klasický turbodiesel VW. Jenže v jedna-devítce je "krouťák" i bez turba dostatečný, tady dost schází. Za týden jsme si tak zvykli vytáčet na křižovatce motor a rozjíždět se jak na závodech.

*Obrázek zvětšíte kliknutím na náhled

Když se ale už jednou do jízdy dá, není agregátu kromě silnějšího hluku (vždyť je to také klasické pumpe-düse) vůbec nic. "Frčí" výborně, nechá se dobře vytáčet a nenechává v nádrži vír (náš průměr při využívání plného spektra otáček byl 6,4 l na 100 km). Na dálnici je to příjemný společník a nebojí se atakovat i 150 km/h v táhlém kopci.

Tvrdší podvozek

Přední náprava je převzatá ze Škody Fabia, zadní z octavie. Díky tomu je vůz velmi jistý ve všech jízdních situacích. Vyšší karoserie by se měla víc naklánět, ale tužší pérování tuto vadu eliminuje. Na zkušebním voze byla nainstalována hliníková kola s celkem nízkými pneumatikami (profilové číslo 45), které byly tvrdé jak dřevěné obruče. To už je trochu moc na rodinný vůz, ale stačí nasadit klasické pětapadesátky a bude vše srovnáno do normálu.

Cena není

Cena zkoušeného vozu nám nemohla být sdělena. Automobil totiž pocházel ještě z předsériové výroby a výbava není totožná s žádnou současnou nabídkou. Pokud bychom měli naší výbavu srovnat se sériovou, nejvíce by se blížila výbavě Sport. Zahrnovala velké nové rádio s navigací a ovládáním pod volantem, el. stahování všech oken, automatickou klimatizaci apod. Nezbývá nám tedy než říct, jaké ceny můžete očekávat u sériovek. Tak především je zde základní cena motoru, 1.2 HTP začíná na 339 900 Kč. Vůz s naším motorem pak začíná s cenou 434 900 Kč a v přibližně podobné verzi Sport je ještě o 78 000 Kč dražší.

Technické údaje
Škoda Roomster 1.4 TDI
Motor
Zdvihový objem1422 ccm
Max. výkon59 kW při 4000 ot./min
Max. točivý moment195 N.m při 2200 ot./min
Spotřeba (l na 100 km)
Město6,5
Mimo město4,4
Kombinace5,2
Výkony
Max. rychlost165 km/hod
Zrychlení z 0 na 100 km/hod14,7 s
Převodovka
pětistupňová manuální
Rozměry a objemy
Délka4205 mm
Šířka1684 mm
Výška1607 mm
Rozvor2617 mm
Objem zavazadelníku450/530/1780 l
Provozní hmotnost1310 kg
Nárazové testy Euro NCAP
Ochrana posádky-*
Ochrana dětí-*
Ochrana chodců-*
Ceny
Základní cena vozu339 900 Kč
Základní cena motoru 1.4 TDI 59 kW434 900 Kč
Přibližná cena testovaného vozu ve verzi Sport512 900 Kč

*Vůz ještě neprošel nárazovými testy EuroNCAP

Anketa

Jaký máte názor na Škodu Roomster?
Líbí se mi a koupil bych si ji
33,3 %
Líbí se mi, ale nekoupil bych si ji
8,8 %
Průměrná vzhledem a koupil bych si ji
1,3 %
Průměrná vzhledem a nekoupil bych si ji
4,2 %
Nelíbí se mi, ale koupil bych si ji
1,1 %
Nelíbí se mi a nekoupil bych si ji
51,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12244 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Škoda Roomster ve fotografiích

Na autosalónu ve Frankfurtu nad Mohanem byla blíže představena studie Škoda Roomster. Přinášíme vám snímky tohoto zajímavého konceptu, o kterém šéf české...

Nová škodovka se bude vyrábět v Kvasinách

Nová modelová řada mladoboleslavské Škody Auto, vycházející ze studie Roomster, se začne vyrábět příští rok v Kvasinách. Premiéru bude mít na ženevském...

Výběr článků

Načítám