Hlavní obsah

Mercedes-Benz ML 350 BlueTEC v testu: šestka díky močovině

Novinky, Martin Žemlička

Mercedes začal prodávat třetí generaci 4,8 metru dlouhého SUV s názvem ML. Vyzkoušeli jsme jej s nejsilnějším turbodieselem, který díky využití močoviny už nyní plní emisní normu Euro 6. Jak praktické a úsporné je auto s cenovkou pod dva milióny korun?

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Mercedes-Benz ML 350 BlueTEC

Článek

Na trh se probojovala v pořadí již třetí generace velkého SUV s názvem ML. Oproti minulosti ubylo na ztvárnění karoserie arogance, oblé tvary působí nyní moderně a sympaticky. V nabídce jsou prozatím čtyři motory, přičemž dva jsou vznětové. Prodejně úspěšnějším asi bude třílitrový šestiválec, který ač nedosahuje tak velkého výkonu jako některé diesely od BMW či Audi, dovede i s takto obrovitým (a těžkým) autem řádně zacvičit.

Jde o motor s označením 350 BlueTEC, který nahrazuje starší zkratku CDI. Motor nabídne bezmála 260 koní a velmi potentních 620 Nm dostupných už od 1600 otáček. Přestože zaznamenáte drobný turboefekt, šestiválec žene auto mohutně vpřed. Výborná sedmistupňová převodovka s motorem skvěle spolupracuje, takže ani tolik nevadí přirozený malý rozsah využitelných otáček (červené pole otáčkoměru začíná už v 4300 ot./min.).

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Mercedes-Benz ML 350 BlueTEC

Lze jezdit za osm litrů nafty

Jak je to se spotřebou? Lze-li věřit palubnímu počítači, pak při troše snahy lze jezdit za osm litrů, naše dlouhodobá spotřeba byla jenom o pouhý jeden litr nafty vyšší. Nejvyšší naměřená spotřeba při jízdě s pedálem až na podlaze ukrojila z nádrže každých sto kilometrů rovných 14 litrů. Ekologicky smýšlející jedince jistě potěší, že popisovaný naftový šestiválec díky vstřikování močoviny již nyní splňuje emisní normu Euro 6, která začne platit až v roce 2014.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Mercedes-Benz ML 350 BlueTEC

Příplatkové vzduchové odpružení Airmatic přinášelo posádce vysoký komfort, série krátkých příčných nerovností ale ML nedokázalo obvykle odfiltrovat bez výraznějšího pohupování jinak robustní karoserie. V zatáčkách zaznamenáte těžkopádnost danou vyšším těžištěm i výraznou vahou.

Vzhledem k charakteru vozidla není problém jezdit ani na nezpevněných cestách za horších klimatických podmínek nebo v lehčím terénu, kde ke slovu přijde pohon všech kol 4Matic. Uježděný písek za terén nepovažujeme, přesto rozjezdy do kopce zvládalo během focení auto bez mrknutí oka. K ML si lze pořídit i terénní paket a pak nebudete mít problém projet ani středně náročným terénem (nechybí redukční převodovka i uzávěrka mezinápravového diferenciálu).

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Mercedes-Benz ML 350 BlueTEC

Uvnitř je spousta místa, jak vepředu, tak vzadu či v zavazadlovém prostoru. Ten už v základu nabídne 690 litrů a velký vstupní prostor. Zadní sedačky po sklopení vytvoří velký schod, což snižuje praktičnost, ale i tak v novém ML můžete ledacos odstěhovat. Dozadu se bez problémů usadí i dvojice nadprůměrně vysokých cestujících. Pro jejich lepší komfort by ale neuškodila rozměrově větší sedadla.

Interiér má mouchy, jako celek je ale skvělý

Perfektně zpracovaný interiér tu a tam kazí levněji působící plast, jinak si na výběr materiálů nemůžeme ani v nejmenším stěžovat. Trochu horší je to s některými typickými „mercedesovskými“ ovladači, které mají jinou logiku ovládání než konkurenční auta a je si na ně třeba chvíli zvykat. Jde zejména o páčky stěračů či směrových ukazatelů. Nepotěšila také zastaralá, černobílá grafika u dopravních značek – německá konkurence to umí lépe. Naopak výborná je navigace, ať už grafickým zpracováním, snadným ovládáním či množstvím zobrazovaných informací včetně dopravních uzavírek.

Celkově je ML povedené auto; je třeba počítat s vyšší hmotností, sladění sedmistupňového automatu a ekologického naftového šestiválce je velmi působivé. Nečekejte citlivé řízení (je přesné, ale odtažité) a máte před sebou robustní, bezpečné a přiměřeně rychlé SUV s cenovkou plus mínus odpovídající prestižní konkurenci. A pokud náhodou budete chtít jezdit i mimo silnice, i na to Mercedes se svým off-road paketem myslel.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Mercedes-Benz ML 350 BlueTEC

TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor:2987 ccm, šestiválec, vznětový, turbo
Max. výkon:190 kW (258 k) při 3600 ot./min.
Max. točivý moment:620 Nm při 1600 ot./min.
0 - 100 km/h:7,4 s
Nejvyšší rychlost:224 km/h
Průměrná spotřeba:7,4 l/100 km
Pohotovostní hmotnost:2175 kg
Poháněná náprava:4x4 (4Matic)
Cena základní verze:1 498 800 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Mercedes-Benz C 320 CDI: stylové kombi

Mercedes-Benz nabízí třídu C v praktické variantě kombi s nejrůznější škálou motorizací. Vyzkoušeli jsme šestiválcový turbodiesel ve spojení s pohonem 4x4...

Výběr článků

Načítám