Hlavní obsah

Test Mercedesu-Benz CLS 350 CDI: komfortní elegance

Novinky, Martin Žemlička

Mecedes-Benz v roce 2003 založil pseudokategorii "čtyřdveřových kupé". Bez ohledu na prostý fakt, že kupé může mít pouze jeden pár dveří, se ukázalo, že o elegantní sedany s o něco menší praktičností je poměrně velký zájem. Jak obstála druhá generace CLS s naftovým šestiválcem?

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Mercedes-Benz CLS 350 CDI

Článek

Bezmála pětimetrové auto zabalené v tak atraktivním kabátě, to se jen tak nevidí. CLS navazuje na první generaci, která nastartovala vlnu „čtyřdveřových kupé“ a nízkou stavbou karoserie s dlouhou, nápadnou přídí. K tomu efektní diody v předních i zadních světlech, bezrámová okna a speciální matný šedý lak (v příslušném paketu s pravým dřevem a kůží v interiéru přijde na více než 160 tisíc korun). Je to subjektivní, ale nové CLS se asi nebude líbit málokomu.

Luxusní dojem volně pokračuje po usednutí do rozměrných a velmi pohodlných sedaček. Nepřekvapí špičkové dílenské zpracování a výběr materiálů (které do značné míry ovlivní zákazník dle stavu svého konta). Efektní pruh dřeva, pečlivě zpracované analogové hodiny nebo celkové sladění navozují dojem luxusu.

Ten je patrný i na dvou zadních sedadlech, oddělených konzolou pro uložení drobností či malé lahve šampaňského. Vzadu je díky nižší karoserii logicky méně místa než v sedanu třídy E, ze kterého CLS vychází, množství prostoru pro kolena a nohy dvojice cestujících je ale velmi dobré.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Mercedes-Benz CLS 350 CDI

Zavazadlový prostor nabídne 520 litrů, jde o dostačující hodnotu i s ohledem na dobré tvarování kufru; karoserie sedan nikdy nenabídnou velký vstupní otvor a ani u CLS to není jiné, potěší ale možnost sklopit jednu či obě zadní sedačky.

Výtečné sedačky i ergonomie

Ergonomii trochu kazí tradiční jeden ovladač pro stěrač a směrové ukazatele a částečně také nožní parkovací brzda. Sedmistupňová automatická převodovka se ovládá páčkou vpravo vedle volantu. Když jsme u volantu, je za ním výtečný posaz, který může být na přání i velmi nízký a celkově vyhoví řidičům nejrůznějších postav.

Zmiňovat se o výborně čitelných ukazatelích považujeme za zbytečné. Ovládání multimediálního rozhraní chce pro množství nabídek trochu cviku, ovládání je však logické a víceméně snadné - i přes stálou absenci českého překladu.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Mercedes-Benz CLS 350 CDI

Příplatkový pneumatický, vzadu nezávisle zavěšený podvozek s elektronicky řízenými tlumiči poskytuje téměř dokonalé filtrování nerovností a výtečné odhlučnění. CLS je jedním z těch aut, které vás výborně izolují od okolního hluku.

Hřebenové řízení s elektromechanickým posilovačem je přesné, ale po přesednutí z BMW řady 5 a okamžitém srovnání bylo zřejmé, že je méně citlivé. Kotoučové brzdy s vnitřním chlazením pracují, jak mají, nástup je relativně měkčí, svou účinností ale krotí temperament automobilu velmi dobře.

Jistý i při vysokých rychlostech

Šestiválcový třílitrový turbodiesel se vstřikováním common-rail a nízkým kompresním poměrem (15,5:1) je tichý a jeho výkon graduje prakticky od volnoběhu, aby se ve středních otáčkách naplno projevil (vysoké otáčky nepřinášejí zrychlení, ale pouze vyšší hluk). Zkrátka, 620 Nm a 265 koní dovedou CLS velmi nenuceně rozpohybovat k 200 km/h, po dalších 50 km/h ukončí zrychlování elektronický omezovač. I při těchto rychlostech je podvozek stabilní a poskytuje velkou jistotu.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Mercedes-Benz CLS 350 CDI

Vnímání rychlosti může být zrádné - při tachometrové stoosmdesátce máte pocit, že jedete 130 km/h. Spotřeba při rychlé jízdě stoupne k devíti litrům nafty, naopak při klidném tempu se můžete dostat lehce nad 7 litrů.

Nečekejte od CLS sportovní automobil, pokud však chcete prestižní sedan s elegantní karoserií á la kupé, nelze druhé generaci prakticky nic vytknout. S vyšší cenou je nutné počítat, podobné peníze ale stojí i konkurence, například Audi A7.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Mercedes-Benz CLS 350 CDI

TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor:2987 ccm, šestiválec, vznětový, turbo
Max. výkon:195 kW (265 k) při 3800 ot./min.
Max. točivý moment:620 Nm od 1600 ot./min.
0 - 100 km/h:6,2 s
Nejvyšší rychlost:250 km/h
Průměrná spotřeba:6,1  l/100 km
Pohotovostní hmotnost:1815 kg
Poháněná náprava:zadní
Cena základní verze:1 624 800 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám