Hlavní obsah

Automobilky Hyundai a Kia se podělily o první příčku v bezpečnosti aut

– Washington

Korejská automobilka Hyundai Motor a její dcera Kia Motors se v USA dělí o první příčku v testování bezpečnosti aut při nárazu mezi vozy modelového roku 2011. Mezi 66 prověřovanými vozy získal nejvyšší hodnocení také koncern Volkswagen a jeho luxusní značka Audi, uvedl pojišťovací institut pro bezpečnost na silnicích (IIHS).

Článek

V každoroční recenzi bodovaly vysoko také automobilky General Motors a Ford z USA a japonská Toyota Motor. Při testech se simulovaly čelní, boční a zadní nárazy, sledovaly se i fixace hlavy a ochrana proti převrácení vozu.

Na nejvyšší příčky se nedostal žádný z malých pickupů, velké pickupy bude institut testovat později.

Výrobce v posledních dvou letech přiměla k inovaci vozů přísnější kritéria. Přibyly například požadavky pro pevnost střechy či elektronická kontrola stability. Mnozí výrobci proto přepracovali své modely, aby si v hodnocení institutem IIHS polepšily. Prezident IIHS Adrian Lund připomněl, že spotřebitelé mají díky tomu větší výběr bezpečnějších aut.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Kia Sportage

Lepší střechy či airbagy

Hyundai a Kia vylepšily u některých svých modelů především zpevnění střechy. Prodej aut od korejských automobilek na trhu v USA rychle roste, Hyundai i Kia jsou mezi desítkou nejprodávanějších značek a připravují o podíl na trhu zavedené japonské rivaly.

Chrysler přidal airbagy chránící lidský trup do inovovaného modelu Jeep Grand Cherokee. Předělaný Volkswagen Touareg pak byl jediným z velkých sportovně užitkových vozů, který dostal nejvyšší rating. S desítkou standardních airbagů získal takové ohodnocení i malý vůz Chevy Cruze. Ford Explorer dostal nejvyšší bezpečnostní známku poprvé a Ford Fiesta byl jediným minivozem, který takový rating dostal.

Loni na silnicích v USA zemřelo 26 000 lidí, a to při čelních a bočních nárazech a při převrácení vozu. Oficiální statistiky také ukazují, že zadní nárazy zpravidla nejsou smrtelné, ale jsou z nich vysoké počty zranění.

Pojišťovací institut je nezisková organizace pro výzkum a komunikaci, která se specializuje na kvalifikaci bezpečnosti při střetech vozů. Financují ho pojišťovny zaměřené na autopojištění, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám