Hlavní obsah

Test: BMW 330d xDrive - klenot mezi turbodiesely

Novinky, Martin Žemlička

BMW trojkové řady prošlo malým faceliftem, který stejně není na první pohled zřejmý. Důležité změny nastaly pod kapotou - inovovaný je například i už tak skvělý šestiválcový turbodiesel. Otestovali jsme jej ve verzi s automatickou převodovkou a pohonem všech kol xDrive. Dovede i tento "bavorák" dostát sloganu BMW - "radost z jízdy"?

Foto: Martin Žemlička, Novinky

BMW 330d xDrive

Článek

Změny na zevnějšku trojkové řady jsou víceméně kosmetické a všimne si jich asi opravdu jenom fanoušek mnichovské značky. Kapota má nyní elegantní prolis ve tvaru V, zadní světla mají módní diody, jinak se toho na vzhledu tohoto sedanu střední třídy mnoho nezměnilo. Zadní světla stále vypadají tak trochu divně, ale pohled z profilu a především zepředu stojí za to – „trojce“ to z těchto úhlů sluší, obzvláště s příplatkovým sportovním paketem.

Uvnitř jsou nové loketní opěrky a přepracovaný systém iDrive, kterým nyní intuitivněji obhospodařujete navigaci, telefon, rádio a podobné věci. Přední sedadla jdou nastavit v širokém rozsahu, v testovaném voze byl M paket, což znamená ještě více pohodlí, lepší boční vedení a možnost komfortnějšího nastavení opory pro stehna.

Za tlustým volantem se i napoprvé budete cítit „jako doma“ – všechno je na svém místě, nechybí již zmiňovaná pohodlná sedadla a výtečný posaz za volantem - stačí jenom sešlápnout plyn až na podlahu.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

BMW 330d xDrive

Kufr nabídne dostatečných 460 litrů, vstupní otvor však není z největších.

FOTO: Martin Žemlička, Novinky

Menší problém mají cestující vzadu – tedy ti, kteří měří více než řekněme 180 centimetrů – vzadu je méně místa pro kolena, konkurence v podobě Audi A4 nebo Mercedesu třídy C je na tom lépe.

Fantastický 330d

O přepracovaném vznětovém třílitrovém šestiválci nelze říct snad jediné negativum. Motor drtivě zatahuje už od nízkých otáček a nechá se vytočit i přes pět tisíc, což je u turbodieselů málokdy vídaná hodnota. Pružné zrychlení je fantastické, těch 520 Nm točivého momentu je hodně znát. Ale ono i zrychlení z nuly na stokilometrovou rychlost představuje fantastickou hodnotu – 5,9 vteřin, přičemž dech motoru dojde bezmála v dvěstěpadesáti.

K tomu připočtěte na diesel relativně slušný zvuk, jenž se line z dvojce koncovek výfuků (pravda, tak úžasný jako u 335i rozhodně není) a máte před sebou jeden z nejlepších dieselů všech dob. Spotřeba se i při jízdě stylem brzda-plyn málokdy vyšplhá přes osm litrů na sto kilometrů, pokud pojedete jenom trochu rozumně, jste mimo obce na nějakých šesti litrech. Vzhledem k nabízeným výkonům jde o skvělou hodnotu.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

BMW 330d xDrive

BMW 330d xDrive - příplatkový volant z M paketu

BMW 330d xDrive - příplatkový volant z M paketuFOTO: Martin Žemlička, Novinky

Šestistupňový automat je rychlý, řadí inteligentně a dovede se přizpůsobit vašemu jízdnímu stylu. K charakteru auta se možná více hodí šestistupňový manuál, ale pokud jezdíte často po městě, automat se vám bude hodit asi více.

Lepší záběr díky xDrive

Řízení je citlivé, přesné a poskytuje dostatek zpětné vazby. Díky pohonu 4x4 (systém xDrive) je automobil stabilnější na povrchu se zhoršenou adhezí – sníh, mokrá silnice a tak podobně. Řízení je tedy bezpečnější pro méně zkušené řidiče, všem ostatním poskytne více jistoty, například při jízdě po zasněžených silnicích (otázkou do diskuse však je, zda většině řidičů nebude stačit klasický pohon zadní nápravy a špičkové zimní obutí například). Trojka se systémem xDrive možná nepůsobí tak sportovně jako ostatní BMW řady 3, nicméně se chová dlouho neutrálně a velmi dobře potlačuje obvyklou nedotáčivost čtyřkolek.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

BMW 330d xDrive

V jednoduchosti je síla. "Budíky" navíc mají skvělou čitelnost.

FOTO: Martin Žemlička, Novinky

Podvozek je naladěn tvrději, auto skvěle sedí v zatáčkách, ovšem komfort na rozbitých silnicích tedy není nijaký, obzvláště s dojezdovými pneumatikami typu Runflat.

A pak tu mámě samozřejmě cenu. Ano, tahle trojka je docela drahá a když si zaškrtáte pár položek v příplatkové výbavě, dostanete se klidně na milión a půl i více. Jenže za své peníze dostane mimořádně povedený sedan střední třídy s fantastickým motorem.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

BMW 330d xDrive

BMW 330d xDrive

FOTO: Martin Žemlička, Novinky

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor:2993 ccm, šestiválec, vznětový
Max. výkon:180 kW (245 k) při 4000 ot./min.
Max. točivý moment:520 Nm od 1750 ot./min.
0 - 100 km/h:5,9 s
Nejvyšší rychlost:247 km/h
Kombinovaná spotřeba:7,2 l/100 km
Pohotovostní hmotnost:1710 kg
Poháněná náprava:4x4
Cena základní verze:1 102 000 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Test BMW 125i Cabrio - premiant třídy

V nižší střední třídě má kabriolet už skoro každá automobilka. V tak nahuštěné konkurenci je nutné přijít s něčím, co ostatní nemají a právě to se BMW povedlo...

VIDEO: Test BMW 750i: komfort, sport a luxus

Vrcholný model bavorské automobilky přichází s novou generací "sedmičkové" řady. Na zasněžených dálnicích, okresních silničkách i prázdném letišti jsme...

Výběr článků

Načítám