Hlavní obsah

Test Nissanu Tiida 1.6 HB: Francouzova milenka

Novinky, Jan Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná, že jste ani nezaregistrovali, že Nissan prodává automobil jménem Tiida. Na silnicích ho snadno přehlédnete. A když už o něj pohled zavadí, tak za dva dny už si nebudete moci vzpomenout na jeho jméno. Takže abyste nezapomněli - jmenuje se Tiida.

Článek

Tohle auto nebude nikdy vítězem ankety o nejkrásnější vůz roku. Ve verzi sedan by se dokonce možná umístilo na předních příčkách ankety o nejošklivější automobil... Ale náš hatchback zas tak ošklivý není a především má jiné přednosti, které se jinde nenajdou.

Velkohatch

Automobil má rozměry, které by mu mohli závidět všechny hatchbacky. Při délce 4295 mm a rozvoru 2600 mm nabízí interiér spoustu místa především díky velké šířce 1695 mm a výšce 1533 mm. Uvnitř je tolik místa, že leckterý vůz, který spadá do střední třídy, by mohl závidět. Za nos by se mohl chytnout i leckterý luxusní vůz.

Především na zadních sedadlech je totiž vidět, jak vypadá do mrtě využitý prostor a hra s milimetry. Sedadla jsou totiž posazena o něco výš, než je v klasickém voze, což změnilo pozici nohou (podobně jako u nové a staré Škody Fabia). Sedadla se dala navíc nadsunout nad podběhy i když to ani nebylo potřeba. Velká šířka vozu jim dala dostatečný prostor.

Cestující v druhé řadě tak budou hýčkáni ohromným prostorem pro kolena, pozadí i hlavu.

Neoslní, neurazí

Přístrojová deska je typický Nissan. Má v sobě zabudované prvky snad ze všech modelů, co Nissan vyrábí. Škoda, že si designéři s tímto nejdůležitějším vizuálním kusem interiéru více nepohráli. Hranaté tvary moc oku nelahodí, i když je pravda, že kvalitativně je na výši.

Podobně bychom mohli mluvit o sedadlech. Ta jsou sice extrémně pohodlná a rozměrná, ale více držení těla v příčném směru by také neškodilo.

Šestnáctka s výkonem 110 koní

Náš hatchback měl pod přední kapotou základní motor. Jedná se zážehovou šestnáctistovku s výkonem 81 kW. Točivý moment 153 N.m je k dispozici ve 4400 ot./min, což je poněkud výš, než by bylo ideální.

Na silnici se ale auto popere se všemi nástrahami celkem dobře. Pro rodinný život postačuje, avšak není žádným velkým sportovcem. zvlášť na dálnici při plném zatížení je cítit, že má co dělat s váhou a vysokou stavbou karoserie.

Podrobněji se však musíme věnovat podvozku. Ten je totiž dost měkký. Zadní vlečená náprava si pak poradí lépe s přímou stopou, než se zatáčkami. V nich se karoserie silně naklání a stačí menší nerovnost a "vlečenka" si nervózně poskočí. Všechno však zachraňuje náprava přední, která má dostatečnou jistotu a přesně vede kola.

Velké auto, velká cena

Nissan Tiida není žádná "lidovka". Tohle auto je velké, takže musí i něco stát. Základní cena je 379 900 Kč za základní výbavu a náš testovaný motor. Ale poskočte k vznětovému agregátu 1.5 dCi, vysoké výbavě a karoserii sedan a hned je účet lehčí o 583 900 Kč.

Technické údaje
Nissan Tiida 1.6 HB
Motor
Zdvihový objem1598 ccm
Max. výkon81 kW při 6000 ot./min
Max. točivý moment153 N.m při 4400 ot./min
Spotřeba (l na 100 km)
Město8,9
Mimo město5,7
Kombinace6,9
Výkony
Max. rychlost186 km/hod
Zrychlení z 0 na 100 km/hod11,1 s
Převodovka
pětistupňová mechanická
Rozměry a objemy
Délka4295 mm
Šířka1695 mm
Výška1533 mm
Rozvor2600 mm
Objem zavazadelníku300-425 l
Provozní hmotnost1278 kg
Nárazové testy Euro NCAP
Ochrana posádky-
Ochrana dětí-
Ochrana chodců-
Ceny
Základní cena vozu379 900 Kč
Základní cena motorizace379 900 Kč
Cena testovaného vozu485 400 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Test Nissanu Micra 1.2: Městská beruška

Nissan Micra není na našem trhu žádným nováčkem. Již v minulé generaci se stala spolehlivým společníkem na cestách. Ta současná však má nejen netradiční...

Test Nissanu Pathfinder 2.5D: Těžká jízda

Když jsme přebírali Nissan Pathfinder na testování, hned nám bylo jasné, že s tímhle monstrem toho asi ve městě moc nenajezdíme. Však si zkuste jezdit...

Test Nissanu Micra 160 SR: Beruška Cup

Nissan má ve svém výrobním programu Nissan Micra, což je malinký automobil s "beruškovitým" vzhledem. Jenže když se koukneme do ceníků, na konci je motor,...

Výběr článků

Načítám