Hlavní obsah

Test Renaultu Twingo GT: změna stylu

Novinky, Jan Čech

Druhá generace modelu Renault Twingo už nenabízí to, co ta první. Už to není ten usmívající se bonbónek s netradičními tvary, plasty, barvami... Tohle auto je už klasickým minivozem, který se schová v řadě konkurentů. Nebo snad ne?

Článek

Popravdě řečeno, nejsme si tím tak úplně jisti ani my. Tohle auto je pro nás i po absolvování testu tvrdým oříškem. Chválit ho nebo ne? Tohle auto dokázalo něčím nadchnout, něčím naštvat.

Nový tvar, nové pojetí

Karoserie je v současné generaci mnohem více klasická. Zakulacený tvar bonbónu je ten tam a auto je nyní klasickým hatchbackem. Možná je to dobře, protože už nevzbuzuje tolik záporných reakcí, ale na druhou stranu předchozí generace byla mnohem zajímavější a především prostornější.

Starší typ byl něco jako mikro MPV. Nyní se změnily poměry stran místa pro posádku, poloha sezení, posunula se kola... Prostě tohle auto je zcela jiné a už by si do něj můj známý, který má přes dva metry, nesedl.

Na autě však musíme vyzdvihnout jeho vyspělost. To, co bylo předtím nespolehlivé a nefunkční, je nyní fortelné a propracované. V interiéru plasty lícují naprosto přesně, plasty jsou příjemné a kvalita zpracování karoserie je také na špici.

Škoda pak takových nemilých překvapení, jako je minimální boční vedení sedadel nebo příliš vysoké posazení sedadel, takže jsme se neustále dotýkali hlavou stropu s panoramatickým oknem.

Pevný v kramflecích

Velkou chválu budeme pět na podvozek. Teda alespoň co se týče jeho sportovních vlastností. Náš vůz ve verzi GT si jistě zasloužil sportovnější podvozek, který dokáže ukrojit větší krajíc z řidičského umění.

Na okreskách se auto chovalo skvěle. Velmi se nám líbilo vedení stopy, překvapivě i chování řízení (i když je posilovač elektrický) a jistota vozu v extrémních situacích. Jenže pak přijdou pasáže s vytlučenými dírami, dlažební kostky ve městě a propadlé kanály. Tady už se autu s miniaturním rozvorem a tvrdším podvozkem moc nelíbí. Poskakuje a natřásá se a my měli to štěstí (nebo smůlu), že jsme vůz testovali krátce po Smartu ForTwo. Tento mikroněmec se nám na dlažebních kostkách líbil snad víc, než Renault.

Je tam? Není?

Verze GT má ale ještě jednu zvláštnost, a tou je motor. Jedná se o zážehovou dvanáctistovku s přeplňováním. Turbodmychadlo nám poskytlo největší potěšení z vozu. My totiž hned nepoznali, že pod kapotou pracuje! Jeho náběh je okamžitý a není zde žádná turbodíra, se kterou by musel člověk počítat. Plně se tedy dá využít jak výkon 74 kW, tak i točivý moment 145 N.m. Motor je velmi příjemným společníkem asi do 4000 ot./min, pak už je příliš hlučný.

Výsledek nejistý

Tohle auto nás nadchlo svým podvozkem, který bychom si rádi užívali někde na Kokořínsku. Jenže Twingo je městský vůz a rozhrkaná silnice mu moc nesvědčí. Motor je výborný, ale nesmí se moc vysoko vytáčet. Auto je celkem prostorné, až na prostor pro řidiče nad hlavou. Prostě neustálé protiklady, které nám přinesly tak těžkou hlavu.

Technické údaje
Renault Twingo GT
Motor
Zdvihový objem1149 ccm
Max. výkon74 kW při 5500 ot./min
Max. točivý moment145 N.m při 3000 ot./min
Spotřeba (l na 100 km)
Město7,7
Mimo město4,9
Kombinace5,9
Výkony
Max. rychlost189 km/hod
Zrychlení z 0 na 100 km/hod9,8 s
Převodovka
pětistupňová mechanická
Rozměry a objemy
Délka3600 mm
Šířka1654 mm
Výška1470 mm
Rozvor2367 mm
Objem zavazadelníku165/959 l
Provozní hmotnost1055 kg
Nárazové testy Euro NCAP
Ochrana posádky4/5
Ochrana dětí-
Ochrana chodců2/4
Ceny
Základní cena vozu199 900 Kč
Základní cena motorizace335 900 Kč
Cena testovaného vozu335 900 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Test Peugeotu 207 1.4i: lvíče nám roste

Představení Peugeotu 207 předcházelo velké očekávání. Změnit něco tak i po letech skvěle prodávaného je vždy těžké. Půjde ve šlépějích "šestky", nebo...

Test Mini Cooperu S: pro širší vrstvy

Pokud bych měl najít na evropském kontinentu nejlepší automobil s retrostylem, pak to bude zcela jistě na celé čáře vyhrávat Mini. Jeho ostrá verze Cooper...

Test Renaultu Clio RS: Francouzi překvapili

V modelových řadách značky Renault je silnějších verzí dost. Jenže je tu jedna, která nás opravdu pobavila v dobrém slova smyslu. Model Clio...

Výběr článků

Načítám