Hlavní obsah

Test Volkswagenu Multivan 2.5 TDI 4Motion: pro náročné

Novinky, Jan Čech

Mnoho lidí už si rozmyslelo koupi velkého MPV z jednoho prostého důvodu - nebylo tam dostatek místa. Přece jen ve třetí řadě sedadel je méně prostoru a převážet tam dospělé lidi bývá leckdy obtížné. Pak přijdou na řadu velké dodávky předělané na osobní přepravu. My testovali Volkswagen Multivan.

Článek

O kvalitách tohoto vozu svědčí i jeho dlouhá historie. Vždyť dnes se vyrábí už pátá generace automobilu, který začínal se jménem T5. Dnes ale nabízí pod jménem Multivan i velmi luxusní osobní verzi, která byla v našem testu navíc podpořena speciální edicí Atlantis.

Křesílka jako doma

Základem vozu je klasická "krabicovitá" konstrukce, poskytující tolik prostoru, kolik jen na daném půdorysu může. To prospívá jak nákladní, tak i osobní verzi Multivan. Zcela rovná podlaha pak zajišťuje velmi dobrý komunikační prostor a především neuvěřitelnou variabilitu. Každé sedadlo může být samostatné, nebo si můžete při koupi vozu objednat klasické lavice. My měli jejich kombinaci - dvě sedadla vpředu, dvě otočná, posuvná a vyjímatelná uprostřed a třímístnou posuvnou a vyjímatelnou lavici vzadu.

Ačkoli jsou výplně opěradel poněkud tvrdší, ani na delší vzdálenosti se člověk neunaví. Velký podíl na tom má i vzpřímené sezení. Jak jsme již napsali, střední řada sedadel se dá otáčet a z výplní boků automobilů se dá vytáhnout i stoleček.

Exkluzivní výbava je cítit i na místě spolujezdce, kde je vše, na co jsme zvyklí z osobního vozu a ještě něco přebývá. Třeba takové servootvírání pravých bočních posuvných dveří se jen tak někde nenajde a už vůbec ne vodní přídavné topení se spínacími hodinami a dálkovým ovládáním.

Tvrdší, ale ideální

Pod krátkou přední kapotou je klasický vznětový pětiválec o objemu 2,5 l. Maximální výkon 128 kW zaručuje, že vůz dokáže držet krok i na německých dálnicích, 400 N.m točivého momentu pak zajistí stálý tah i do nejprudšího kopce a solidní zrychlení. Motor má tradičně tvrdší chod, ale je slyšet jen v nižších otáčkách, pak jej přehluší aerodynamický svist.

Také podvozek je výborný. Náš vůz byl vybaven navíc pohonem všech kol 4Motion, který se díky elektronice chová výrazně jinak, než třeba v Passatu. Tady reaguje rychleji a poněkud klidněji. Odpružení je dobré, jen si musí cestující zvyknout, že když je těžiště tak vysoko, budou hodně vyklepaní, protože karoserie se prostě víc kýve.

Běžte do posilovny

Zatím jsme automobil jen chválili. Nyní se tedy podíváme na drobnou, ale "těžkou" chybu, kterou jsme při testu objevili. Sedadla jsou sice pohodlná, ale jejich váha je neuvěřitelná. Samostatná sedadla váží 39 kg a jen jejich otočení je artistický výkon hodný Gustava Frištenského. Rohy sedadel se totiž o sebe zasekávají a otočit jedno sedadlo znamená tedy zároveň operovat i s druhým.

Navíc jejich vyjmutí při jejich váze je také výkon hodný legendárního českého svalovce. A to nemluvíme o zadní lavici, jejíž váha 89 kg je už pro jednoho člověka prostě nezvládnutelná.

Klidně dvě mega

Volkswagen Multivan 2.5 TDI 4Motion Atlantis není vůbec levná záležitost. Testovací model stál 1 200 112 Kč bez DPH. Je pravda, že ve výbavě měl úplně vše, co si můžete k takovému vozu vymyslet (i když v příplatkové výbavě je ještě dost kusů příslušenství). Takže kdo má o Multivan zájem, může se poohlédnout po něčem levnějším - cena začíná na 649 240 Kč bez DPH. Za tu cenu sice dostanete celkem "holý" model, ale se spoustou sedadel a místa pro cestující.

Technické údaje
Volkswagen Multivan 2.5 TDI 4Motion Atlantis
Motor
Zdvihový objem2460 ccm
Max. výkon128 kW při 3500 ot./min
Max. točivý moment400 N.m při 2000 ot./min
Spotřeba (l na 100 km)
Město11,8
Mimo město7,7
Kombinace9,2
Výkony
Max. rychlost184 km/hod
Zrychlení z 0 na 100 km/hod12,5 s
Převodovka
šestistupňová manuální
Rozměry a objemy
Délka4890 mm
Šířka1904 mm
Výška1949 mm
Rozvor3000 mm
Objem zavazadelníku1210/4525 l
Provozní hmotnost2475 kg
Ceny
Základní cena vozu649 900 Kč *
Základní cena motorizace1 131 682 Kč*
Cena testovaného modelu1 200 112 Kč*

*cena bez DPH

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám