Hlavní obsah

Test Seatu Leon FR TDI: náplast na krizi středního věku

Novinky, Jan Čech

Seat Leon je kvalitní auto. O tom není pochyb. Jenže ne každému vyhovuje mít v tak efektní karoserii slabý motor a výborný podvozek využívat jen napůl. Pro tyto nespokojence je v nabídce i verze FR, která má dvě varianty - benzínovou a námi testovanou vznětovou.

Článek

Najít rozumný kompromis mezi parádním vytočeným benzíňákem a silným tahounem vonícím naftou, to by byla ta pravá balada. Jenže to potom si člověk musí pořídit nějaký objemný benzíňák, který stojí asi dvakrát víc, než leon. Takže pro co se tedy rozhodnout?

Hic Sunt Leones

"Zde jsou lvi," psalo se dříve latinsky na mapách, kam ještě lidská noha nevkročila. Jenže dnes už leon má své místo dávno zmapované. Tady kraluje on se svou pětimístnou a pětidveřovou karoserií, která je mnohem hezčí, než nevzhledné Toledo či celkem povedená Altea. V Seatu je to asi nejpovedenější kousek. Zvenku to nevypadá, že by nabízel zrovna přehršel místa, ale opak je pravdou. Na předních sedadlech silně sportovně sevřených je prostoru dost, vzadu už je to trochu horší, ale ve třídě jde o průměr a zavazadelník se 341 litry je také celkem ucházející. Všechno je však zabaleno do sportovnějšího vzhledu, což může odrazovat.

FR = Frčí Rychle?

Jenže my už jednou Seat Leon testovali [celá zpráva]. Takže se spíš podíváme, co nabízí pro zákazníky verze FR. Vzhledově je na tom samozřejmě mnohem lépe. Přední nárazník s monstrózními nasávacími otvory, efektní hliníková kola či zadní odlehčení náznakem difuzoru auto opravdu sluší.

Uvnitř jsou pak již zmíněná sportovní sedadla, nové budíky a řadicí páka se skutečně nevhodnou hlavicí, která vůbec nepadne do ruky. Ale to je jen malá piha na kráse jinak skvěle fungující převodovky. Také podvozek je o něco tužší, což udělá z vozu na pražských nerovnostech divokou motokáru.

Jenže to hlavní nás čeká pod přední kapotou. Vznětový čtyřválec s turbodmychadlem má výkon 125 kW. Známe ho třeba z Octavie RS, kde je však o slušných 86 tisíc korun dražší! Takže jak se předvede tady?

Tenhle agregát není žádný velký extra sportovec. Jeho síla spěchá k řidiči tradičně až kolem 1800 ot./min, kdy kopne do předních kol všech 350 N.m. To je možná u leonu největší problém. Jen přední kola mají dost velký problém se s touto porcí vypořádat. Častokrát se nám tak stalo, že i přes zapnuté ESP jsme si na křižovatce pořádně prohrábli. Jenže nadávkovat správně sílu u tak lehkého automobilu je problém.

Pak už výkonové křivky pokračují po standardních stupnicích. Motor je silný, ale krátký úsek otáček nutí rychleji řadit. Ve vyšších otáčkách není o co stát. Systém čerpadlo-tryska rachotí, výkon je nutné honit pomocí převodů a jediné, na čem motor stojí, je jeho pružnost.

Nechytl

Popravdě řečeno, motor moc nechytí za srdce ani za peněženku. Je levnější než u Octavie a žere málo, ale jeho charakteristika není prostě pro sportovní vůz, do kterého se snaží leon stylizovat. Kromě silného zátahu má spíš latentní charakteristiku, mnoho radosti neudělá ani nekomunikativní řízení a pohon jen na přední kola velmi často vynese vůz ze zatáčky v silně nedotáčivé stopě.

Je pravda, že se za ním každý ohlédne, na křižovatce pokoří i kdejakého bavoráka, ale radost z klikatých okresních silnic s ním mít nebudete. Za cenu 699 900 Kč bychom tak vůz doporučili spíš těm, kteří chtějí mít doma auto, které dobře vypadá, má slušnou forsáž, ale manželka by asi nepřekousla spotřebu nad 7 litrů a nechá se ukolébat řečmi, že "to je přece jenom pomalej nafťák, co rychle vypadá". Těm nezadaným radíme - kupte si raději zážehový 2.0 TFSI s větším výkonem, který je dokonce o 34 000 Kč levnější.

Technické údaje
Seat Leon FR 2.0 TDI
Motor
Zdvihový objem1968 ccm
Max. výkon125 kW při 4200 ot./min
Max. točivý moment350 N.m při 1800 ot./min
Spotřeba (l na 100 km)
Město7,8
Mimo město5,0
Kombinace6,0
Výkony
Max. rychlost214 km/hod
Zrychlení z 0 na 100 km/hod8,2 s
Převodovka
šestistupňová manuální
Rozměry a objemy
Délka4315 mm
Šířka1768 mm
Výška1458 mm
Rozvor2578 mm
Objem zavazadelníku341 l
Provozní hmotnost1406 kg
Nárazové testy Euro NCAP
Ochrana posádky4/5
Ochrana dětí4/5
Ochrana chodců3/4
Ceny
Základní cena vozu399 900 Kč
Základní cena motorizace699 900 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Test Seatu Leon 2.0 FSI: auto s duší sportovce

Dvoulitrový benzínový motor s přímým vstřikováním paliva novému Seatu Leon opravdu sluší. Díky němu a výbavě Sport Up lze za volantem tohoto horkokrevného...

Výběr článků

Načítám