Hlavní obsah

Test Mercedes-Benzu S 320 CDI: nejlepší z nejlepších

Novinky, Jan Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když Mercedes uvedl novou generaci nové nejluxusnější řady S, tak se chlubil, že vůz má nejlepší podvozek, nejlepší motory, nejlepší výbavu... Je to pravda?

Článek

Design vozu je podle nás velmi povedený. Nemusíte s námi souhlasit, ale proti minulé generací se zprohýbanými předními světly se hrany k luxusu hodí víc. Klasický sedan má na karoserii jen jediný extrémní výstřelek, a to jsou ohromné vystouplé blatníky. Ale na ty jsme si rychle zvykli.

Je to BMW? Není?

Usednutí do luxusního sedadla řidiče vyvolá pocit, že za chvíli přijde sluha s kávou a novinami v ruce a bude hlásit, že oběd bude připraven za půl hodiny. Pohodlné "klubovky" všestranně nastavitelné podpírají tělo naprosto ideálně.

Jenže pak padne pohled na přístrojovou desku a ... Jistě znáte BMW sedmičkové řady a Mercedes se vůbec nerozpakoval a z tohoto vozu si vzal dost podstatnou věc - umístění informačního systému a podobné ovládání. Kaplička přístrojů je protažená až do středu vozu, kde zakrývá velký informační displej.

Projekční přístroje jsou skvěle čitelné, vynikající je palubní počítač s množstvím funkcí, který zobrazuje hodnoty do středu rychloměru.

Vylepšené informace

Jak jsme již řekli, M-B má podobný systém informačního centra jako u BMW. "Esko" však má systém už o něco dál. Velmi jsme ocenili ovládání klimatizace přímo na přístrojové desce, tedy bez nutnosti lovit něco velkým kruhovým joystickem na obrazovce. Ten se sice skutečně nechal inspirovat v iDrivu od BMW či MMI od Audi, ale posunul systém mnohem dál. Ačkoliv je kolečko dost zastrčené pod malou ledvinkou numerické klávesnice k hands-free, ovládá se jednoduše, lehce a má ideální odpor. Na obrazovce jsme zjistili, že orientace v systému je velmi jednoduchá a intuitivní. Není zapotřebí listovat v několika úrovních, ale vše je dosažitelné na první "poklik".

Zadní sedadla nabídnou podobné pohodlí, jako ta přední. Nejsou sice nastavitelná, nemají masážní funkci, ale i tak se zde sedí výborně. Místa na nohy je dost a dost (aby také ne, když vůz měří přes pět metrů) a hlava téměř 190 cm vysokého muže se stropu nedotýká.

Turbodiesel šlape tiše

Na voze musíme vyzdvihnout odhlučnění motoru. My měli v testovacím voze známý 320 CDI, který sice patří k tišším turbodieselům, ale tady nebyl už skoro vůbec slyšet. To musí noha prošlápnout pedál plynu až na zem, aby se v interiéru ozvalo hluboké bručení. Ticho, jaké uvnitř panuje je neuvěřitelné. Vynikající audiosoustava na minimum výkonu s hrajícím griegovým Jitrem z Peera Gynta i svými tichými flétnami totálně přehluší jakýkoli zvuk z vnějšku.

Agregát si jen tak tiše ševelí nad přední nápravou a i když automobil váží přes dvě tuny, dokáže jeho výkon 173 kW a točivý moment 540 N.m při 1600 ot./min celkem s vozem zacvičit. Stovka za 7,5 s je slušné číslo, dalších padesát kilometrů navíc pak atakuje během chvíle. Když se ručička rychloměru blížila rychle k dvoustovce, raději jsme vzpomněli na české zákony a snažili se pátrat po jiných přednostech. Spotřeba se za dobu testu pohybovala v úrovni 9,5 l na 100 km.

Podvozek - dokonalost sama

Mercedes-Benz byl už v předchozí generaci mnohem komfortnější než BMW 7. Nyní ho deklasuje na celé čáře. Musíme říct, že chvástání značky o kvalitách podvozku se zakládalo na pravdě. Automobil byl focen u zámku ve Štiříně, což umožnilo pořádně automobil protáhnout po místních úzkých klikatých komunikacích. Hodně těžká karoserie se sice v zatáčkách snaží vytlačit kola ze správné stopy, ale nemá šanci. Přesné oblouky projeté s jistotou i na nekvalitním povrchu jsou chloubou zadní víceprvkové nápravy. Komfort odpružení přitom vůbec neutrpí. Jediné rozhození vozu jsme zaznamenali u podélných kolejí, kde málo tuhnoucí řízení dokáže přední nápravu rychle rozhodit.

Bez plynu to jde taky

Naše "esko" bylo vybaveno adaptivním tempomatem. To není žádná zvláštnost, vždyť ten už dnes nabízí každá druhá automobilka. Udržování bezpečné vzdálenosti od vpředu jedoucího vozidla pomocí radaru je dost pohodlné. jenže Mercedes umí ještě něco víc. Zatímco klasický systém se vypne, pokud vůz jede velmi nízkou rychlostí, M-B dokáže i zastavit a znovu se rozjet. V koloně tak nemusíte vůbec šlápnout na plyn či brzdu a prostě se posouváte kupředu.

Cena? Vysoká, ale...

A jaká je cena? Hodně vysoká,. Však se také jedná o exkluzivní kousek. Základní cena vozu je 2 064 000 Kč. To není vůbec málo. Testovací vůz pak za příplatky žádal dalších 408 000 Kč. Ano, to je už pořádná láce, ale ten komfort je neuvěřitelný, exkluzivita je zaručena a pokud srovnáme vůz třeba s nedávno testovaným Audi Allroad quattro [celý test], které stálo přes dva milióny - komu byste dali přednost?

Technické údaje
Mercedes-Benz S320 CDI
Motor
Zdvihový objem2987 ccm
Max. výkon173 kW při 3600 ot./min
Max. točivý moment540 N.m při 1600 ot./min
Spotřeba (l na 100 km)
Město11,6
Mimo město6,4
Kombinace8,3
Výkony
Max. rychlost250 km/hod
Zrychlení z 0 na 100 km/hod7,5 s
Převodovka
sedmistupňová automatická
Rozměry a objemy
Délka5076 mm
Šířka1872 mm
Výška1473 mm
Rozvor3035 mm
Objem zavazadelníku560 l
Provozní hmotnost2025 kg
Nárazové testy Euro NCAP
Ochrana posádky-
Ochrana dětí-
Ochrana chodců-
Ceny
Základní cena vozu2 064 000 Kč
Základní cena motorizace2 064 000 Kč
Cena testovaného vozu2 472 261 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Test Mercedesu-Benz E280 CDI 4Matic: 4 x luxus

Sedany třídy E jsou oceňovány pro svůj komfortní a přitom jistý podvozek, výkonné motory a luxusní vzhled i výbavu. Jenže někomu nestačí mít automobil...

Test Mercedes-Benzu ML 350: s kravatou

Druhá generace SUV od německé firmy Mercedes-Benz chce navazovat na úspěchy té první. Má na to? Může pokořit prodejní trhák Mercedes-Benzu M a přidat ještě...

Výběr článků

Načítám