Hlavní obsah

Test Hondy Civic Sedan: převlek

Novinky, Jan Čech

To, že Honda chytla ten správný konec pomyslného provazu a táhne ze všech sil jsme se přesvědčili už v hatchbacku s názvem Civic. Jenže Honda nabízí se stejným jménem, jinou karoserií a přízviskem sedan ještě jeden model, který se od hatchbacku diametrálně liší.

Článek

Obliba sedanů ve světě je velká. Především Asie a Amerika si nenechají vymluvit, že sedany jsou prostě nejhezčí. Právě na tyto trhy je především určen model Honda Civic Sedan, který sice vychází z hatchbacku, ale už na první pohled je jasné, že tohle je samostatná kapitola japonské značky.

Sláva designérům

Honda Civic sedan není nijak extravagantní, jako je tomu u hatchbacku. Designéři připravili zcela novou karoserii (a sláva bohu za to - představte si Civic s batohem na zádi jako třeba u thalie), která je podle našeho názoru dost povedená. Především jsme se podivili nad silně skloněným předním sklem, ale zaujmou také zadní světla, která nezapřou svou japonskou krev.

Uvnitř ale čeká překvapení ještě větší. Ani tady nezůstal kámen na kameni a zmizela tak i "startrekovská" přístrojová deska. Ta nová je víc klasičtější, ale i tak dost nezvyklá. Hned pod předním oknem před řidičem je malý displej s údaji o rychlosti, stavu paliva a teploty motoru. Za volantem je pak hranatá kaplička s otáčkoměrem, digitálním palubním počítačem a nejdůležitějšími kontrolkami.

Sdružení ovladačů na středovém panelu přineslo úlevu všem uživatelům, kteří jsou zvyklí na klasiku. Vše je tady přehlednější a intuitivnější. Snad jen další dvojice displejů (nahoře rádia a dole klimatizace) už připomíná Citroën C4, jehož počet informačních panelů je stejně úctyhodný, i když mnohem nepřehlednější.

Poslední slovo musíme věnovat ruční brzdě, která je umístěná na straně řidiče velmi vpředu. Během cest se nám stala pro koleno řidiče nepřítelem č.1,  když její konec do něj neustále tlačil.

Přátelská osmnáctka

Jako pohonná jednotka se do sedanu montuje pouze zážehová osmnáctistovka, kterou známe i z hatchbacku. Její výkon 103 kW je opravdu dobrý. Jen je poznat, že sedan má vyšší hmotnost, takže tohle není ten divoký vpád otáček po sešlápnutí plynu. Sedan táhne plynuleji, rozvážněji a tišeji. Odhlučnění motoru je totiž mnohem výraznější, než u hatchbacku. Maximální rychlost 200 km/h a zrychlení 0-100 km/h za 9 s napovídají, že vůz se vůbec nebojí ani sportovnější jízdy.

Za dobu testu jsme s vozem dokázali jet "s lehkou nohou" za 6,8 l na 100 km, když bylo potřeba trochu přidat a nechat motor točit do jeho vytoužených otáček 6000-7000/min, řekne si o devět litrů.

Měkčí a pohodlnější

Jízda se sedanem byla na výsost pohodlná. Auto totiž jede mnohem plynuleji, než hatchback. Může za to jak větší hmotnost, tak především měkčí nastavení podvozku. Popravdě řečeno, k hondě to moc nejde, ale i přes větší náklon v zatáčkách vede vůz svá kola přesně a jistě.

Pochvalu také zaslouží brzdy, které mají pomalejší nástup, ale nemají sklon k fadingu.

Poměr cena/výkon

Honda Civic Sedan je super auto, zvlášť když se podíváme do ceníku a najdeme tam základní sazbu 539 000 Kč. No není to málo, ale posuďte sami - motor se 103 kW, v základní výbavě ABS, EBD, šest airbagů, centrál, alarm, všechno v elektrice, aut. klimatizace, rádio... Ta nabídka je prostě ohromující. Náš vůz byl v ještě vyšší výbavě, která měla například tempomat. Auto jede skvěle, má výborný motor a svému majiteli neudělá nikde ostudu.

Jako malé pihy na kráse však na nás působilo otevírání zavazadelníku pouze na páčku v interiéru či na klíček, menší vstup do prostoru pro zavazadla či horší výkon předních světlometů. Ale to jsou jen drobnosti.

Technické údaje
Honda Civic Sedan 1.8 i-VTEC ES
Motor
Zdvihový objem1799 ccm
Max. výkon103 kW při 6300 ot./min
Max. točivý moment174 N.m při 4300 ot./min
Spotřeba (l na 100 km)
Město8,7
Mimo město5,5
Kombinace6,6
Výkony
Max. rychlost200 km/hod
Zrychlení z 0 na 100 km/hod9,0 s
Převodovka
šestistupňová manuální
Rozměry a objemy
Délka4545 mm
Šířka1750 mm
Výška1435 mm
Rozvor2700 mm
Objem zavazadelníku375 l
Provozní hmotnost1269 kg
Nárazové testy Euro NCAP
Ochrana posádky4/5*
Ochrana dětí4/5*
Ochrana chodců3/4*
Ceny
Základní cena vozu539 000 Kč
Základní cena vybavení ES599 000 Kč
Cena testovaného vozu599 000 Kč

* Nárazový test proveden u Hondy Civic hatchback, který se sedanem nemá společnou karoserii

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám