Hlavní obsah

Test Peugeotu 207 1.4i: lvíče nám roste

Novinky, Jan Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představení Peugeotu 207 předcházelo velké očekávání. Změnit něco tak i po letech skvěle prodávaného je vždy těžké. Půjde ve šlépějích "šestky", nebo se dá na vlastní cestu? Po testu musíme říct, že ani jedno. Drží se svých kořenů, ačkoli dokáže v mnohých prvcích postoupit o krok dál.

Článek

Když se poprvé podíváme v reálu na modrý třídveřový vůz, naše nadšení z prvních fotografií [celá zpráva] opadává. Fotky vážně vypadaly mnohem zajímavěji. Tak snad nás nezklame ještě v jiných směrech.

Lvíče povyrostlo

Karoserie se chytá tradičních hodnot značky - velké "řvoucí" masky chladiče, nahoru a do boků vytažených světlometů a velmi plynule navazujícím čelním sklem na střechu a přední kapotu. Je pravda, že design je mnohem modernější a dynamický, ale zas takový pokrok kupředu to není. To se spíš musím zmínit o zvětšení karoserie, ve kterou jsem za dob testů "dvěstě šestky" doufal. Pár centimetrů a pohoda bude mnohem lepší, říkal jsem si.

Rozměry 4030 x 1720 x 1473 mm opravdu staršího sourozence překonává, ale zas tak extra to uvnitř poznat není. Přední sedadla ano - tam je místa více na všech stranách, ale zklamání je spíš vzadu. Na kolena je místa dost, hlava se však potýká s rychle se svažující střechou a mohutnou boční výstelkou napojení C-sloupku se střechou.

Uhlazený fešák

Přístrojová deska je velmi povedená. Opět jde o evoluci staré vizáže, ale tady musíme uznat, že i s použitím starých ovladačů (rádio, páčky pod volantem) je dosaženo velmi dobrého výsledku. Vzhledově je na svém místě a přitom nejde o žádný extra designerský výstřelek. Snad jen hranatý střední tunel by mohl být trochu zajímavější, ale na druhou stranu alespoň neomezuje nohy cestujících.

Síla mu ještě schází

Náš testovaný model byl v základní výbavě a se silnější čtrnáctistovkou. Ta nevykazuje zrovna moc ochoty táhnout. Na popojíždění v koloně na "legrace" to stačí, ale na dálnici už je to slabší. Motor jede plynule, točivý moment však nemá žádný vrchol, nejde se tedy spoléhat, že alespoň v některých otáčkách "chytnou saze" a auto rychleji poposkočí vpřed. Navíc je tohle motor tak slabý, že zapnutá klimatizace nám ukázala, kolik dokáže odebrat výkonu.

V kombinovaném provozu jsme spotřebovali průměrně sedm litrů naturalu, ve městě pak bylo nutné počítat i s nárůstem o dva litry.

Nohy má silnější

Podvozek 207 vychází opět z 206. Jenže na něm se technici vyřádili trochu víc a ramena jsou tak zesílená, stejně jako vedení dostalo lepší úhel a náklon. To má za následek mnohem lepší jízdní vlastnosti. Ostatně proti minulé generaci je každý posun jen k lepšímu.

Vůz jede velmi pěkně, v zatáčce drží slušně stopu a je jen málo věcí, které jej rozhodí z pohody. Řízení má snad až příliš velký rejd a je opět lehce přeposilované, ale u tohoto typu vozu je to již pravidlem.

Kupte si lvíčka!

Cenová politika Peugeotu je tradičně dost atraktivní. Základní model stojí 299 900 Kč, což je jistě příznivá zpráva. Příplatek za pětidveřovou verzi je navíc jen 15 000 Kč, což také jde. Náš testovaný vůz stojí v základu 317 000 Kč a s doplňkovou výbavou pak o 50 000 Kč víc. I to však stále jde. Je sice pravda, že bychom ocenili třeba elektrické nastavení zrcátek, ale to je už na uvážení kupujícího.

Závěr k Peugeotu 207 není jednoduchý. Tohle vozítko bychom zařadili o dvě příčky nad minulou generaci, ale stále ještě mu chybí malý krůček k dokonalosti.

Technické údaje
Peugeot 207 1.4 16V Urban
Motor
Zdvihový objem1360 ccm
Max. výkon65 kW při 5250 ot./min
Max. točivý moment133 N.m při 3250 ot./min
Spotřeba (l na 100 km)
Město8,5
Mimo město5,2
Kombinace6,4
Výkony
Max. rychlost180 km/hod
Zrychlení z 0 na 100 km/hod12,7 s
Převodovka
pětistupňová manuální
Rozměry a objemy
Délka4030 mm
Šířka1720 mm
Výška1473 mm
Rozvor2540 mm
Objem zavazadelníku270 l
Provozní hmotnost1299 kg
Nárazové testy Euro NCAP
Ochrana posádky5/5
Ochrana dětí4/5
Ochrana chodců3/4
Ceny
Základní cena vozu s testovaným motorem299 900 Kč
Základní cena motorizace317 900 Kč
Cena testovaného vozu367 900 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Peugeot 207 roste jako z vody

Peugeot 207 už není tím malým vozem pouze s efektním designem. Teď se stal opravdu velkým - až téměř Grande. Ano, Fiat Grande Punto se může těšit na tvrdý...

Test Peugeotu 1007 1.4: Uniformita se nenosí

Když model 1007 byl poprvé představen, hádali jsme dobře, že z tohoto vozu se prodejní trhák nestane. Přesto ale nás zaujaly netradičními prvky, jakými...

Test Peugeotu 307 SW 1.6 HDi: Prosklené variace

Peugeot 307 prošel minulé léto lehkým faceliftem ve všech verzích. My jsme do testu dostali typ SW, který nabízí buď velký zavazadlový prostor (až 520 l), nebo...

Výběr článků

Načítám