Hlavní obsah

Test Volva XC90 D5: jsem prostě klasik

Novinky, Jan Čech

Ve světě vozů SUV je "nátřesk". Jejich podkategorie velkých a luxusních vozů však tak ve švech nepraská. Tady kralují vozy jako BMW X5, Audi Q7, Mercedes-Benz ML, Land Rover Discovery a v neposlední řadě i nenápadný klasik Volvo XC90.

Článek

Volvo XC90 skutečně ničím nevyniká. Není největší, nejsilnější, nejrychlejší ba ani nejluxusnější. Možná je nejbezpečnější, ale to nikdo raději testovat nechce. Takže čím vlastně nadchl tolik zákazníků po celém světě i u nás? (V ČR se jich v roce 2005 prodalo 59 kusů a za jedenáct měsíců minulého roku dokonce 74) Možná jsme na to přišli. Tohle auto má tři přednosti, které vyznává celkem široká skupina lidí - nenápadnost, pohodlí a kvalitu.

Klasická rozměrná karoserie

Představovat karoserii Volva XC90 není skutečně nutné. Není v ničem zvláštní, snad jen dvoudílné otevírání pátých dveří je netradiční. My dostali verzi v pětimístné úpravě a bohužel i v designu minulého roku, i když před showroomem importéra již stály dva nové vozy. Ale co, facelift pro tento rok zahrnuje jen novou optiku předních a zadních světel [celá zpráva], což na funkci vozu opravdu nemá vliv.

Klasický komfortní interiér

Jak jsme již řekli, dovnitř se směstná pět cestujících, i když je možné pořídit i sedmimístnou verzi (+47 000 Kč). Naše varianta však nabízí mnohem více prostoru pro cestující a zavazadla. Zavazadelník o objemu 483 l je pěkně plochý, prostorný a má dvojitou podlahu pro odložení drobností. Bohužel je dost vysoko, což je však nectnost všech SUV.

Místa na sedadlech je opravdu hodně. Vzadu si lebedí cestující když natáhnou nohy daleko před sebe, vpředu pak vyniká vnitřní šířka 1481 mm. Sedadla jsou sice pohodlná, ale plochá a cestující na hladké kůži kloužou ze strany na stranu. U SUV bychom očekávali lepší boční vedení.

Přístrojová deska má tradiční vzhled volva. Je zde velká spousta tlačítek, ale všechna jsou velká, přehledná a logicky umístěná. Pochvalu zaslouží palubní počítač, který na posádku mluví češtinou. Malé mínus zase musíme dát volantu, jenž by potřeboval víc centimetrů na ideální nastavení.

Klasický vznětový motor

Řadový vznětový pětiválec dostal do roku 2006 posílení, které potřeboval. Nyní disponuje slušným výkonem 136 kW a točivým momentem 400 N.m při 2000 ot./min. To není nejvyšší hodnota v třídě, ale vozu bohatě stačí. Motor táhne plynule, v oblasti vrcholu točivého momentu pak má opravdu medvědí sílu. Pod touto hodnotou je však třeba rychleji podřazovat, protože moment padá rychleji než se čeká.

Motoru musíme však vytknout zvukový projev. Jeho turbodmychadlo totiž dost hvízdá. Z počátku je to radost poslouchat, ale po ujetých sto kilometrech už dost obtěžuje.

Agregát na našich cestách vykázal opravdu dobrou spotřebu. V kombinovaném provozu jsme dosáhli hodně kvalitních devíti litrů na 100 km.

Klasický SUV podvozek

XC90 má podvozek, který by mohl být etalonem pro další luxusní SUV. Je plavný, přesný a jistý. Silnice je jeho intimní přítelkyní a když přijde na řadu terén, nemusí se stydět ani tam. Ovšem absence terénních převodů jej umisťuje spíš na příjezdovou cestu k chalupě, než na off-road tratě.

Klasická luxusní cena

Volvo si vždycky nechalo své vozy pořádně zaplatit. Základní cena vozu je 1 344 000 Kč s DPH (úprava na N1 je možná za 29 000 Kč), naše testovaná verze Summum pak stála 1 525 000 Kč. V ní však najdete všechno, na co si vzpomenete. Snad jen navigace nám tu chyběla. V již vyjmenované konkurenci se však cenově Volvo pohybuje na průměru.

Technické údaje
Volvo XC90 D5 Summum
Motor
Zdvihový objem2400 ccm
Max. výkon136 kW při 4000 ot./min
Max. točivý moment400 N.m při 2000 ot./min
Spotřeba (l na 100 km)
Město10,6
Mimo město6,8
Kombinace8,2
Výkony
Max. rychlost195 km/hod
Zrychlení z 0 na 100 km/hod10,9 s
Převodovka
šestistupňová manuální
Rozměry a objemy
Délka4807 mm
Šířka1898 mm
Výška1784 mm
Rozvor2857 mm
Objem zavazadelníku483/1837 l
Provozní hmotnost2080 kg
Nárazové testy Euro NCAP
Ochrana posádky5/5 *
Ochrana dětí-
Ochrana chodců2/4*
Ceny
Základní cena vozu s testovaným motorem1 344 000 Kč
Základní cena vybavení Summum1 525 000 Kč
Cena testovaného vozu1 525 000 Kč

* test proběhl v roce 2003 ve starém bodovacím režimu

Reklama

Související témata:

Související články

Volvo XC90: Jen mírné retuše

Švédská automobilka Volvo se rozhodla lehce poupravit SUV Volvo XC90. Modifikace se dotkly předních a zadních světel a zrcátek, protože na oblíbeném modelu...

Test UAZu 3163 Patriot: Zkouška odvahy

Když jsme usedali do vozu UAZ Patriot, nevěděli jsme, co od vozu očekávat. Ruský výrobce u nás proslul spíš jako výrobce terénních vozů pro vojenské účely...

Výběr článků

Načítám