Hlavní obsah

Test Citroënu Berlingo 1.4 GNV: přidej plyn

Novinky, Jan Čech

Na světě není mnoho lidí, kteří by při koupi automobilu nehleděli také na jeho využitelnost. Právě těm, kteří toto hledisko upřednostňují, přijde Citroën Berlingo jako ideální volba. Jak je na tom ovšem vůz, jehož dalším hlediskem je i ekonomika a ekologie provozu? Jako jedna z variant se nabízí pohon na zemní plyn.

Článek

Automobily na zemní plyn (CNG = Compressed Natural Gas, GNV = Gas Naturel Véhicule) jsou na našem trhu spíš výjimkou. Jejich nabídka se však stále rozrůstá a je tedy otázka, jak se dokáží prosadit v konkurenci? To je i případ užitkově-osobního Citroënu Berlingo.

Zvenčí krabice...

Když se podíváme na berlingo zvenčí, nepřijde nám jako osobní vůz. Však také zcela není - je to kombinace užitkového vozu s osobákem a podle toho je také koncipován. Tvar karoserie je vytvořen tak, aby se dovnitř vešlo co nejvíc nákladu. Pokud tedy budete mít pocit, že vám na rodinnou dovolenou nestačí snad žádné auto, tak jste asi ještě nejeli s berlingem.

...vevnitř malá krabice

Přední sedadla jsou celkem pohodlná. Jejich sezení je tradičně francouzsky měkčí, ale problémy dělá nejvíc netradiční úhel naklopení sedadla. Sedačky jsou totiž velmi vysoko a volant je naklopen jak v náklaďáku. Takže aby řidič dosáhl na volant v celém jeho průměru, musí mít opěradlo víc napřímené.

Zavazadelník o základním objemu 624 l tady nečekejte. Citroën neměl mezi nápravami dostatek prostoru, takže lahve s plynem musely být umístěny právě do prostoru pro zavazadla. Ohromná "rakev" ubírá 200 l z nákladu a ani zadní sedadla nelze díky němu sklopit. Rodina si tak musí vystačit s 424 l, což je velmi málo na tak velký vůz.

Plyn už syčí z lahve ven

To nejzajímavější na voze je však jeho motor. Základem je zážehová čtrnáctistovka, která dostala další rozvody na plyn, druhou řídicí jednotku a již zmíněné lahve do zavazadelníku. Při jízdě na benzín může řidič počítat s výkonem 55 kW, u plynu pak 48 kW. Točivý moment má maximum 120 N.m resp. 100 N.m při 3400 ot./min.

Už z těchto hodnot je zřejmé, že plynový pohon není žádný rychlík. S benzínem velký vůz zrovna "nepohoníte", ale plyn už je opravdu líný. Při nezatíženém voze to poznáte pouze na předjíždění či na dálnici, ale když naložíte pár lidí, motor ztrácí rychle dech a může se využívat jen ve městě. Dálnice nebo kopce jsou nepřítelem zemního plynu.

Kalkulačky jsou potřeba

A jak je to se spotřebou? To je složitější otázka. Spotřeba se zde totiž neudává v litrech, ale v kubických metrech a čerpací stanice prodávají plyn v kilogramech. Takže přepočet s kalkulačkou v ruce je nutný: 1 kg CNG = 1,4 m3 CNG, 1 l benzínu = 1 m3 CNG. My jsme spotřebovali plynové lahve o objemu 16 m3 spotřebovali na téměř 170 km. Dojezd to však není konečný, protože se k němu ještě přidává 55 l velká benzinová nádrž. Ve výsledku je provoz levnější, ale záleží na tom, v jakém poměru používáte plyn a benzin.

Přechod mezi oběma palivy je plynulý a změna po zmáčknutí tlačítka na přístrojové desce se projeví především slyšitelným zadrnčením některé pojistné pružiny.

Proč tedy zemní plyn?

Cena za vůz není zrovna lidová. Základní cena 553 200 Kč je hodně vysoká. Akční cena jí však sráží o rovných 100 000 dolů a jsou tu i některé výhody provozu. Cena zemního plynu je nižší, než je tomu u benzínu, emise jsou přibližně o čtvrtinu až třetinu menší a proti LPG může vůz i do krytých garáží. Nevýhodou je velmi řídká síť čerpacích stanic. Tu můžete najít na stránkách www.cng.cz, kde se dozvíte i odpovědi na veškeré další otázky ohledně provozu automobilu na zemní plyn.

Technické údaje
Citroën Berlingo 1.4 GNV
Motor
Zdvihový objem1360 ccm
Max. výkon55/48 kW při 5500 ot./min
Max. točivý moment120/100 N.m při 3400 ot./min
Spotřeba (l / m3 na 100 km)
Město10/11,3
Mimo město6,4/6,7
Kombinace7,8/8,4
Výkony
Max. rychlost150/143 km/hod
Zrychlení z 0 na 100 km/hod14,5/18,2 s
Převodovka
pětistupňová manuální
Rozměry a objemy
Délka4137 mm
Šířka1724 mm
Výška1810 mm
Rozvor2693 mm
Objem zavazadelníku424 l
Provozní hmotnost1333 kg
Nárazové testy Euro NCAP
Ochrana posádky4/5
Ochrana dětí3/5
Ochrana chodců2/4
Ceny
Základní cena vozu396 500 Kč
Základní cena motorizace a výbavy453 200 Kč
Cena testovaného vozu453 200 Kč

Pozn: Údaje pro benzinovou/plynovou verzi

Reklama

Související články

Test Jeepu Commander 3.0 CRD: houpavý krok kovboje

Tohle je přesně ten druh auta, který si člověk představí zaparkovaný před ohradou s dobytkem, v duchu vidí vedle uvázaného koně, a o přední kapotu opírajícího...

Výběr článků

Načítám