Hlavní obsah

Čínská levná auta vtrhnou na český trh

Novinky, Jan Čech
FRANKFURT NAD MOHANEM

Antonín Charouz prostřednictvím své firmy A. Charouz Motors bude dovážet do České republiky čínské vozy Shuan Huang CEO a UFO, které jsou nejen podle odborníků nápadně podobné automobilům zavedených značek. A právě kvůli ochraně práv se uvažuje o tom, že značka China Automobile (jméno dovozce do Evropy) bude vyloučena z frankfurtského autosalonu.

Článek

Popravdě řečeno, je v názvech tohoto výrobce strašný zmatek. Automobilka Shuan Huang je totiž čínský název, který je v Evropě prezentován jako Martin Motors u modelu CEO, Jonway u modelu UFO. Evropský dovozce se pak jmenuje China Automobile Deutschland (sídlí v Mnichově). Abychom v tom udělali pořádek, budeme vozy označovat původním jménem Shuan Huang.

Toyota asi vyletí z kůže

Dovozce představil na frankfurtském autosalonu dva modely UFO a CEO, které byly ohromným překvapením. Shuan Huang totiž při velkém skandálu okolo plagiátu malého smartu oznámil, že na autosalon jej stejně přiveze, ale bude chybět další model CEO, na který si zase brousí zuby právníci od BMW.

:. Spousta lidí se na stánku China Automobile nevěřícně zastavila u modelu CEO, který až na přední část vypadá jako BMW X5. (Foto: Novinky/Jan Čech. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti.)

Ovšem nakonec to dopadlo úplně jinak. Shuan Huang přivezl CEO a k tomu ještě model UFO, který je do detailu okopírovaná Toyota RAV4. Podobnost je tak očividná, že mnozí návštěvníci se ptali, zda to není licenční výroba. Není.

:. Tak schválně - najdete deset rozdílů mezi Shuan Huang UFO (na obrázku) a Toyotou RAV4? (Foto: Novinky/Jan Čech. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti.)

BMW už připravuje žalobu

BMW už připravuje právní kroky proti této značce, Toyota se zatím nevyjádřila. Silný tlak na vystavovatele však udělalo BMW, takže to vypadá, že pořadatel výstavy asi značku z výstavy "vykopne". Ve čtvrtek se výstava otevřela pro veřejnost, což je trnem v oku BMW - novináři si uvědomují nebezpečnost a stejně jako my se nad plagiátorstvím podivují a odsuzují ho.

Nepoučení lidé by však mohli v obou automobilech skutečně vidět licenční výrobu. A kdyby si srovnali ceníky všech značek, tak by zjistili, že čínská verze jim vyjde finančně lépe. UFO stojí od 449 000 Kč, CEO pak od 739 000 Kč. Jenže je otázka za jakou kvalitu. Crashtesty Landwindu a Brilliance BS6 nedopadly zrovna pozitivně a nelze předpokládat, že na tom Shuan Huang bude o něco lépe.

Poprvé na českém trhu

V pátek přineseme podrobné informace o obou u nás v budoucnu nabízených vozidlech včetně technických specifikací a výbav.

Zda čínské automobilky u nás uspějí, zatím nevíme. Podle prvních náznaků by mohli do koupě jít ti, kteří přemýšlejí o co nejlevnějším voze. Pro koupi hovoří cena vozu.  Ovšem servis pouze v Praze (při opravě doma se ztrácí záruka), kvalita na úrovni slušně ojetého vozu a možná bezpečnostní rizika jsou zase silné argumenty proti.

Anketa

Koupili byste si automobil vyrobený v Číně?
Ano
14,3 %
Jen za velmi dobrou cenu
6,9 %
Ano, ale nesmí to být plagiát
0,9 %
Možná, záleží na ceně a servisu
14,3 %
Ne, plagiáty nepodporuji
2,3 %
Ne, jsou nekvalitní
5,8 %
Nikdy bych si čínské auto nekoupil
55,5 %
Celkem hlasovalo 9934 čtenářů.

Reklama

Související články

FRANKFURT: Čínský Brilliance

Tak přece jen přijeli. A přesně v opačném gardu, než původně avizovali. Čínská automobilka (doslova) China Automobile se svými vozy CEO a UFO se objevila,...

Výběr článků

Načítám