Hlavní obsah

FRANKFURT: Toyota iQ

– FRANKFURT NAD MOHANEM
Novinky, Jan Čech

Možná si vzpomínáte na již dva roky starý koncept Endo. Tohle auto se tak designérům a konstruktérům zalíbilo, že s očima přilepenýma na jeho křivkách začali rozpracovávat jeho návrh dál. Dva roky trvalo, než se objevil další koncept, který je rozvinutím tohoto tématu a nutno říct, že mnohem bližším realitě.

Článek

Toyota iQ je mikroautomobil o opravdu mikrorozměrech. Délka 2980 mm je ještě o 425 mm kratší, než má dnešní nejmenší vůz - Toyota Aygo. A když jej srovnáme s Yarisem, tak iQ do něj zbývá neuvěřitelných 770 mm! S ním se ale pak mohou rovnat ostatní rozměry - šířka 1680 mm a výška 1480 mm.

Vzhledem k rozměrům uvnitř nenajde dostatek místa moc lidí. Konkrétně tři a ještě jeden trpaslík.Uspořádání 3+1 nechává dost prostoru pro posádku a pro nákup. Ruku na srdce, kolikrát ve městě jedete v plně obsazeném čtyřmístném voze?

Automobil má velmi pěknou přístrojovou desku, která by mohla být okamžitě vypuštěna do výroby, jen by se musela změnit navigace na výsuvném projektorovém stínítku.

Jak je dnes moderní, tak automobil musí být dostatečně prosvětlený, a když už jsou zadní sloupky o velikosti mostních pilířů, tak se prostě dovnitř musí světlo dostat zcela proskleným stropem. Ale ani absencí plechu nad hlavou se nesnižuje bezpečnost vozu, která je prý i přes malé rozměry vozu příkladná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám