Hlavní obsah

Zvýrazní ten správný pruh. Jaguar vyvíjí speciální 3D zobrazení navigace na čelní sklo

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budoucnost by měla přinést zajímavá řešení, která dnes vidíme jen ve sci-fi filmech. Půjde třeba o 3D zobrazení filmů a informací v prostoru. A to nejen někde doma, ale i v autech. Už se na tom pracuje.

Foto: Jaguar Land Rover

Rozšířená realita jakoby vykresluje informace do jízdních pruhů

Článek

Rozšířená realita je systém, který má vylepšit například tok navigačních a informačních dat tak, aby na ně řidič mohl reagovat mnohem rychleji a měl větší přehled. Jde vlastně o 3D promítání informací na čelní sklo tak, aby vše bylo srozumitelnější. Pokud nebude muset řidič nad informacemi tolik přemýšlet, bude se víc soustředit na řízení. Typickým příkladem jsou navigační informace.

Známe to všichni. „Za 170 metrů odbočte na kruhovém objezdu druhou odbočkou doleva“. Která je druhá? Co když je třetí, protože ta první je jednosměrka? Samozřejmě že navigace ukáže tvar kruhového objezdu a správný výjezd. Jenže rozšířená realita, kterou vyvíjí Jaguar Land Rover ve spolupráci s Centre for Advanced Photonics and Electronics (CAPE) a univerzitou v Cambridge, promítne na čelní sklo 3D navigaci, kdy šipka na čelním skle přesně kopíruje silnici, jízdní pruhy i odbočku.

Stejně tak se tu může ukazovat třeba rychlostní omezení, platné značky apod. Každý posun k lepšímu a rychlejšímu pochopení situace snižuje reakční dobu řidiče.

Foto: Jaguar Land Rover

3D bude i zábava

Ovšem rozšířená realita nebude jen pro řidiče. 3D zobrazení i bez speciálních brýlí se má dostat i k ostatním cestujícím, kteří se bodu moct takto dívat na filmy či hrát hry.

Projekt rozšířené reality je součástí velkého projektu Destination Zero, který má postupně posunout auta do nejmodernější éry, kdy vozy nebudou vydávat žádné emise a také se v nich nezabije žádný člověk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám