Hlavní obsah

Zrození nejmenšího z rodu Hummerů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Z nejrůznějších stran je stále častěji slyšet o novém přírůstku do rodiny terénních vozidel Hummer. Zatím poslední informace o plánovaném třetím hummeru od General Motors přinesl list USA Today. Podle deníku je dokončení projektu H3 na spadnutí. Analytici, které deník zmiňuje, očekávají, že by se na trhu mohl objevit v roce 2005.

Foto: Alena Oudová

Od pátku 4. května do neděle 6. května oslavovala Plzeň 67. výročí osvobození americkou armádou

Článek

Tiskoví mluvčí koncernu General Motors, který licenci na výrobu Hummerů odkoupil od AM General, zarytě opakují: "H3 je produkt, kterému věnujeme velkou pozornost, avšak ještě není schválený k výrobě." Připravenost H-trojky nicméně pro agenturu Reuters potvrdil finanční šéf GM John Devine. Ten rovněž uvedl, že GM na druhé čtvrtletí 2004 připravuje start SUT H2 (sport utility truck). "Máme něco s názvem H3. Měla by to být upravená verze H2, a přijít by to mělo krátce po SUT," nechal se slyšet Devine. Podle jeho sdělení se u General Motors dokonce rýsuje studie H-4.

:. Hummer H-2 SUT (zobraz více snímků)

Devineova slova nepřímo potvrdil i šéf divize Hummer Mike DiGiovanni s tím, že se jedná o dosud ne zcela schválený projekt. "Jestliže vše půjde, jak má, nebudeme čelit ekonomickým problémům, tak si myslím, že Johnův komentář je přesný," uvedl. "Předpokládáme, že modelu H-3 bychom vyráběli asi 100 tisíc kusů ročně. I on potvrdil práce na studii s označením H-4.

:. Název Hummer je odvozen od HUMVEE, což je fonetický přepis výslovnosti zkratky HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle - Vysoce mobilní víceúčelové kolové vozidlo).

Jak uvádí USA Today H3 bude nejmenší z rodiny a mohl by být stavěn na základě platforem modelů GM pro rok 2004 Chevrolet Colorado a GMC Canyon, které na počátku příštího roku nahradí starší pickupy S-10 a Sonoma. Cena H-trojky by mohla začínat někde pod hranicí 30 tisíc dolarů. Od modelů Colorado a Canyon by H-3 mohl dostat do vínku i pohonné jednotky - pěti či šestiválec. Podle listu Shreverport Times by se "trojka" mohla vzhledem k uvažovaným platformám stavět v novém závodě GM v Shreverportu v Louisianě.

Podle serveru popularmechanics.com by měl být H-3 stavěn na podvozku Chevroletu S-10. Nejmenší hummer podle serveru bude nabízen s novým šestiválcovým motorem o výkonu 260 koní a obsahu 4,2 litru. Tuto pohonnou jednotku využívají např. modely Chevrolet TrailBlazer či GMC Envoy.

:. Hummer H-1 (zobraz více snímků)

General Motors koupila licenci na výrobu Hummerů od výrobce vojenských vozidel AM General v roce 1999. O té doby na trh GM uvedl typy H-1 a H-2. Jednička je z rodiny Hummerů největší a zároveň nejbližší původním vojenským Humvee. AM General ji vyrábí již od roku 1992. V březnu letošního roku si americká pohraniční stráž objednala 100 kusů těchto vozidel. Cena tohoto modelu začíná na 106 000 dolarech. H-2 je postavena na platformě z Chevroletu Suburban a je doplněna stále ještě robustním designem. Základní cena modelu H-2 SUV (sport utility vehicle), který je v prodeji od července 2002, začíná na 49 000 dolarech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám