Hlavní obsah

Změny u trojkového BMW. Zahazuje tříválec, dvoulitrový diesel byl elektrifikován

Novinky, laz

Čerstvě oceněné Auto roku 2020 v České republice vstupuje do nového roku s významnými změnami ve spodní části motorové nabídky. Mild hybridní ústrojí se stěhuje i do střední třídy a verze 18i už není taková, jakou ji znáte.

Foto: BMW

Startér-generátor pomáhá spalovacímu agregátu při akceleraci, díky němu se ale může i vypnout.

Článek

Řada 3 od BMW je jedním z posledních vozů střední třídy, do kterého si lze pořídit i sametové šestiválce. Ovšem prodejní čísla tvoří méně výkonné verze, které od jara letošního roku doplňují nabídku.

Autem roku 2020 v ČR je BMW řady 3

AutoMoto

Trojka už má svůj zážehový základ. Tvoří jej verze 18i jako v minulé generaci, ovšem tříválcovou patnáctistovku nahrazuje inovovaný čtyřválcový dvoulitr o výkonu 115 kW (156 koní) a točivém momentu 250 N.m. Pracuje s osmistupňovým automatem.

Dvoulitrový diesel má pomocníka

Populární dieselovou variantu 320d už jste v současné generaci pořídili, ovšem od jara letošního roku přichází s mild hybridním ústrojí. Podobně jako u větší řady 5. Podobnou změnu ve stejném období podstoupí i příbuzná SUV - X3 a X4.

Test BMW 320d xDrive: Podvozek i spotřeba na výbornou, ale něco to kazí

AutoMoto

Navíc oproti dosavadnímu ústrojí zde najdete 48voltový startér generátor pro rekuperaci či pomoc při startu a akceleraci. V páru s dodatečnou baterií to znamená o 8 kW (11 koní) vyšší výkon a nižší spotřebu. Kombinovaně 4,1 až 4,4 l/100 km, oproti dosavadním 4,2 až 4,6 l/100 km. Motor se při deceleraci vypíná už od 15 km/h a v rámci plachtění se umí vypnout až do 160 km/h.

Foto: Marek Bednář, Novinky

BMW 320d xDrive G20

Reklama

Související témata:

Související články

Test BMW 330i: Návrat ke sportovním kořenům

BMW řady 3 mě v generaci G20 zaujalo už v rámci prvních jízd. Zdá se, že značka s bavorskou vlajkou či vrtulí ve znaku je ve svém tradičním segmentu zpátky...

Test BMW M850i: Skvělé auto, ale jako řada 6

BMW se rozhodlo v nové generaci povýšit řadu 6 kupé na osmičku. Vzniklo tak GT podobných rozměrů a podobného ražení. Což není vůbec špatná zpráva, můžete ale...

Výběr článků

Načítám