Hlavní obsah

Zisk BMW prudce klesl

Hrubý zisk německé automobilky BMW se ve druhém čtvrtletí propadl o 44 procent na 602 miliónů eur kvůli zhoršujícím se podmínkám v odvětví a velkým jednorázovým nákladům. Oznámila to v pátek firma, která je největším výrobcem luxusních vozů na světě. Dodala, že nedosáhne plánovaného celoročního zisku.

Článek

"Podnikatelské podmínky v automobilovém průmyslu se ve druhém čtvrtletí opět prudce zhoršily kvůli pokračujícímu růstu cen ropy a surovin, slabosti amerického dolaru, dopadům mezinárodní finanční krize a slabší ekonomice USA," uvedla společnost. "Předpokládáme, že rok 2009 bude dalším obtížným rokem plným problémů," varoval generální ředitel Norbert Reithofer.

Propad akcií, rušení 8100 pracovních míst

Firma byla ve druhém čtvrtletí nucena více než zdvojnásobit rizikovou rezervu na 695 milionů eur. "Očekávali jsme dodatečné rizikové rezervy i varování před slabším ziskem v celém letošním roce, ale ne v takovémto rozsahu," řekl analytik Michael Punzet ze společnosti DZ Bank. Akcie BMW se po zveřejnění výsledků propadly o devět procent.

Společnost již začátkem roku oznámila, že se v rámci snižování nákladů rozhodla zrušit 8100 pracovních míst, a to zejména v domácích závodech. Na konci druhého čtvrtletí firma zaměstnávala téměř 106 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Řada 3, nejprodávanější BMW dostalo facelift

Ve střední třídě, kam řada 3 od BMW patří, nenajdete auto s lepšími jízdními vlastnostmi a takovým zaměřením na řidiče. Zatím poslední generace "trojky" (E90)...

Výběr článků

Načítám