Hlavní obsah

Ženeva 2019: Kola aut prý budou jednou fungovat jako vrtule

Novinky, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elegantní způsob, jak udělat z auta letadlo, či snad přesněji - dron, představil letos na ženevském autosalonu Goodyear - bezvzduchovou pneumatiku, která je zároveň vrtulí.

Goodyear Aero: pneumatika a vrtule v jednomVideo: Goodyear

 
Článek

O sestrojení létajícího auta se pokouší řada firem - na Slovensku to je AeroMobil a v Nizozemsku se vyrábí vírník PAL-V Liberty. Podle Goodyearu ale v budoucnosti létající auta nebudou potřebovat vrtule. Budou jim stačit kola, která se budou umět proměnit ve vrtuli.

Koncept tohoto zařízení je novinkou gumárenského giganta Goodyear pro letošní ženevský autosalon. Jmenuje se Goodyear Aero a na každém autě jsou čtyři kusy.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Koncept Goodyear Aero na ženevském autosalonu 2019

Dokud jedete po silnici, je to bezvzduchová pneumatika; váhu auta nedrží tlak vzduchu, nýbrž žebra v konstrukci pneumatiky. Chcete-li vzlétnout, dvě z kol se otočí o 90° do vodorovné polohy.

Pomocí oněch žeber, která fungují jako listy vrtule, vyrobí potřebný vztlak k tomu, aby se mohla otočit i zbývající dvě kola. A pak již stroji nic nebrání vzlétnout jako dron.

Foto: Goodyear

Koncept Goodyear Aero

Že to je sci-fi? Ale samozřejmě, podívejte se na video - budovy v něm vypadají jako ze Star Wars. Goodyear letos získává pomyslná prvenství v tom, kdo na ženevském autosalonu hledí nejdál do budoucnosti a čí nápad je co do realizace za našich životů nejméně pravděpodobný.

Přesto je neskonale elegantní, jak elektrická, autonomní a létající kapsle zvedne dvě nožky jako pes, dokonce za jízdy, a vznese se do vzduchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám