Hlavní obsah

Zaváděcí vůz pro formuli 1 dostal duhovou úpravu

Novinky, laz

Kupé Mercedes-AMG GT R dostalo pro víkendový program formule 1 duhové zbarvení. Podle Mercedesu má symbolizovat rozmanitost a bezpečnost. Právě automobilka s hvězdou ve znaku pro odložený start královny motorsportu přebarvila i své závodní monoposty, kvůli boji s rasismem.

Foto: Mercedes-AMG

Zaváděcí vůz pro Velkou cenu Rakouska 2020

Článek

Seriál formule 1 kvůli koronavirovým obtížím odstartuje až tento víkend. Velká cena Rakouska s sebou nese i nově zbarvený zaváděcí vůz, takzvaný Safety Car.

Tím nadále zůstává Mercedes-AMG GT R, zběsilý supersport se čtyřlitrovým, dvakrát přeplňovaným osmiválcem o výkonu 585 koňských sil. Ovšem nově nosí duhu na boku a přídi. Stejně jako zdravotnické kombi Mercedes-AMG E 63.

Zúčastní se tím akce s názvem We Race as One, tedy ve volném překladu „závodíme jako jeden”. Duhu tvoří barvy závodních týmů v seriálu. Symbolizovat podle Mercedesu mají respektování komunit a rozmanitosti.

Na závodech Nascar zakázali jižanskou vlajku, má být symbolem rasismu a otrokářství

AutoMoto

Jinak řečeno, jde o další akci v seriálu, která má připomenout boj proti diskriminaci. Jednotlivé týmy se připojují po svém, duha se nějakým způsobem objeví na všech monopostech.

„Kampaň svým designem na první pohled připomíná hnutí LGBT. I když se jedná o barevné zastoupení jednotlivých týmů, seriál tím chce jasně ukázat, že respektuje veškeré rasové skupiny a pohlaví, které jsou v šampionátu,” říká pro Novinky expert na formuli 1 Jiří Košta.

Tovární tým Mercedes-AMG pak opustil tradiční stříbrnou barvu, kterou s odkazem na stříbrné šípy používal od roku 1954. Ovšem duhu nepoužil. Své monoposty, ale i kombinézy závodních jezdců přebarvil na černo. Podle Mercedesu jde o „závazek zlepšit rozmanitost týmu a sportu a signál, že tým bojuje proti rasismu a diskriminaci ve všech jeho podobách”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám