Hlavní obsah

Zákaz předjíždění kamionů na D1 už od neděle, ale ne pořád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dálnici D1 na Vysočině začalo rozmisťování čtyř desítek elektronických dopravních značek, které budou během zimy v případě špatného počasí nebo husté dopravy zakazovat nákladním automobilům předjíždění. Fungovat budou od 1. prosince do konce února příštího roku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Kamiony se v určitých úsecích D1 budou muset držet v pravém pruhu, bude-li špatné počasí (ilustrační foto).

Článek

Elektronické dopravní značky, zakazující předjíždění nákladním autům nad 3,5 tuny, budou směrem na Brno osazeny mezi 79. a 104. kilometrem a ve směru na Prahu mezi 133. a 104. kilometrem. „Budeme sbírat zkušenosti,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.

Cílem opatření je podle něj zakázat v případě špatných podmínek předjíždění kamionů především ve stoupavých úsecích D1 na Vysočině, kde je dálnice nejvýše položená. Pracovníci v úterý začali rozmisťovat 20 značek směrem na Prahu, ve středu by měli stejný počet instalovat ve směru na Brno. Následovat bude prověření systému v kontrolním režimu. „Od 1. prosince už je to ostrý provoz,“ řekl Rýdl.

Loni dálnice na Vysočině v zimních měsících kolabovala. Zákaz předjíždění kamionů byl jedním z opatření navrhovaných krajem po dobu rekonstrukce D1, uvedl minulý týden hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek (za ČSSD). Ministerstvo dopravy minulý týden uvedlo, že jde o přechodné omezení.

Letecké záběry kolon při kolapsu D1 na Vysočině

Domácí

Značky se zákazem předjíždění pro nákladní auta s hmotností nad 3,5 tuny se podle Rýdla budou rozsvěcovat jednak při zhoršení počasí se sněžením, případně pokud bude hrozit padání sněhu, anebo při zvyšování intenzity dopravy. Značky mají vlastní elektrické ohřívání informační plochy. „To znamená, ani v případě hustého sněžení se nemůže stát, že by nebyla čitelná,“ řekl mluvčí ŘSD.

Při velmi špatné viditelnosti nebo vysoké hustotě dopravy budou na značce navíc kvůli zvýraznění blikat dvě oranžová světla. V klidovém režimu bude plocha značky tmavá.

Kolony na D1: Kolaps dopravy se přesunul do středních Čech

Domácí

Telematický systém bude podle mluvčího napojen na server, který bude vyhodnocovat údaje z meteorologických hlásek a modelů a z dispečerských stanovišť. Zároveň bude dostávat informace ze sčítačů dopravy a kamerového systému, což mu umožní vyhodnotit hustotu dopravy.

O zákazu jízdy kamionů v levém pruhu začalo ministerstvo dopravy uvažovat v závěru loňského roku. Tehdy vznikly několikakilometrové kolony na dálnici D1 kvůli hustému sněžení a dopravním uzavírkám. Podle silničářů tehdy dálnici zablokovali nedisciplinovaní řidiči kamionů. K celoplošnému zákazu ovšem nakonec vláda nepřistoupila a rozhodla, že omezení budou jen na vybraných úsecích.

Reklama

Výběr článků

Načítám