Hlavní obsah

Výrobce smartphonů Xiaomi bude vyrábět i elektromobily

Fanoušci mobilních telefonů značky Xiaomi si od stejné firmy budou moci brzy koupit i elektromobil. V plánu je výroba elektrických aut ve spolupráci s čínskou automobilkou Great Wall Motors. První vůz se čeká už za dva roky.

Foto: AA/ABACA, ČTK

Xiaomi (Ilustrační foto)

Článek

Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi plánuje vyrábět v továrně čínského výrobce aut Great Wall Motors elektromobily. S odkazem na tři zdroje obeznámené se situací to dnes uvedla agentura Reuters. Firma se chystá vyrábět auta pro masový trh, jako to dělá i v případě svých smartphonů.

Xiaomi podle zdrojů jedná s firmou Great Wall o tom, že v jedné z jejích továren bude vyrábět elektromobily pod svou značkou. První vůz by z výrobní linky měl sjet kolem roku 2023 a bude možné jej propojit s dalšími zařízeními z ekosystému Xiaomi, uvádějí zdroje. Obě firmy podle nich své partnerství chtějí oznámit už příští týden.

Na zprávu Reuters zareagovaly prudkým růstem akcie obou společností obchodované v Hongkongu. Akcie Xiaomi vzrostly přes šest procent, zatímco akcie Great Wall vykazovaly růst skoro o deset procent.

Apple má na rok 2024 chystat výrobu automobilů

AutoMoto

Xiaomi kromě chytrých telefonů vyrábí i desítky zařízení připojených k internetu, včetně skútrů, čističek vzduchu a vařičů rýže. Osm let stará firma se teď snaží diverzifikovat zdroje příjmů, jejichž většinu tvoří smartphony, na kterých má ale jen velmi nízkou marži. Potýká se i s rostoucími náklady kvůli nedostatku čipů a ve středu zveřejnila čtvrtletní tržby, které zaostaly za odhady.

Své síly spojuje za účelem výroby elektromobilů řada technologických firem a výrobců automobilů. V lednu oznámily spolupráci čínský vyhledávač Baidu a automobilka Geely. Reuters informoval také o podobných ambicích firem Apple a Huawei.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám