Hlavní obsah

Volkswagen koupil 15 % akcií společnosti MAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volkswagen se rozhodl podpořit spolupráci dvou velkých výrobců nákladních vozů Scania a MAN. Koncern koupil patnáctiprocentní balík akcií v konsorciu MAN, aby mohl kontrolovat důležitá rozhodnutí této firmy, která by měla kooperovat se Scanií, v níž má VW již dnes třetinový podíl. Akcie stáli Volkswagen zhruba 1,5 miliardy eur (42 mld. Kč).

Článek

"Podíl by měl zajistit strategické zájmy Volkswagenu v oblasti nákladních automobilů," uvedla společnost. Dodala, že nemá v úmyslu předložit nabídku na převzetí celé firmy MAN (Maschinen- und Nutzfahrzeugbauer). Mluvčí společnosti MAN prohlásil, že firma vítá automobilku Volkswagen jako strategického investora a považuje nákup podílu za pozitivní krok.

MAN minulý měsíc nabídl celkem 9,6 miliardy eur za převzetí firmy Scania. Proti tomu se však postavilo jak vedení Scanie, tak společnost Volkswagen, která má ve Scanii 34procentní podíl.

Šéf Volkswagenu Bernd Pischetsrieder se nedávno vyslovil pro třístrannou alianci mezi firmami VW, MAN a Scania. Její vznik však podmínil stažením nabídky firmy MAN na Scanii.

MAN (Maschinen- und Nutzfahrzeugbauer)

MAN je koncern, který sdružuje výrobu nákladních automobilů, autobusů Neoplan, komponentů do nákladních vozů, motorů i speciálních vozidel. Jen společnost pro výrobu nákladních automobilů MAN Nutzfahrzeuge za minulý rok měla obrat přes 7,8 miliardy eur.

Minulý týden se objevily spekulace o celkovém převzetí MANu koncernem Volkswagen. Ty byly však velmi rychle dementovány. VW má totiž velké starosti ve vlastní firmě a ani Scania se nevyhne restrukturalizaci. Scania je čtvrtým největším výrobcem tahačů v Evropě a MAN je na trhu nákladních vozů třetí největší na kontinentě. Spojení těchto dvou firem a navíc ještě užitkové divize Volkswagenu by vytvořilo silného konkurenta lídrů trhu - švédského Volva a německé společnosti DaimlerChrysler.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám