Hlavní obsah

Volkswagen investuje do gigantického trhu elektrických autobusů

Zrušení vjezdu vozidel se spalovacími motory do center měst, úplné zrušení prodejů aut se spalovacími motory – to je budoucnost mnoha měst a států světa. A tak se otevírá ohromný trh, který zatím stojí na okraji – autobusy na elektřinu.

Foto: Scania

Prototyp hybridního autobusu Scania s bezdrátovým dobíjením akumulátorů

Článek

Volkswagen si uvědomuje, že budoucnost bude patřit elektřině, a tak investuje 1,4 miliardy eur (18 miliard korun) do vývoje elektrických autobusů. Tato ohromná částka je na první pohled celkem nesmyslná, ale na druhou stranu jsou to lépe investované peníze než do osobních vozů.

Volkswagen se svými dceřinými společnostmi Navistar, MAN a Scania ovládá velkou část trhu. Změnou politiky některých států, které chtějí zcela přejít na vozy s elektrickým pohonem (minulý týden například Nizozemsko oznámilo, že od roku 2030 se v tamních autosalonech přestanou zcela prodávat auta se spalovacím motorem), se rozvíjí ohromný trh elektromobilů a hlavně hromadné dopravy měst. Ta budou muset přezbrojit na elektromotory, což nebude levné. Volkswagen předpokládá, že elektrobusy pro něj budou znamenat 5 % všech prodejů.

Volkswagen investované peníze utratí za vývoj elektrobusů, jejich inteligentního a automatizovaného řízení a také za vývoj cloudového softwaru. To znamená, že Volkswagen by mohl dodávat nejen samotný elektrobus, ale třeba také komplexní zajištění dopravní infrastruktury i pomocí výpočetních dopravních terminálů.

První elektrické autobusy vzniklé z této ohromné pobídky by měly vyjet už v příštím roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám