Hlavní obsah

Volkswagen ID-Tech: italský designér přináší inspiraci příštímu Sciroccu

VW ID-Tech designéra Antonia Paglii byl inspirován letitým konceptem VW Futura, ale mohl by se stát duchovním nástupcem Scirocca. Pohání ho samozřejmě elektřina, ovšem volant je na svém místě. Takovouto vizi budoucnosti si necháme líbit.

Foto: Antonio Paglia

Volkswagen ID-Tech Concept

Článek

Model Scirocco už v nabídce Volkswagenu nenajdete, ke smutku nejednoho fanouška. Elektrická budoucnost však může otevírat nové možnosti a v rámci rodiny vozů I. D. by se jeden takový mohl objevit. Alespoň, pokud dá Volkswagen na návrh italského designéra jménem Antonio Paglia.

Ten stojí za ilustracemi konceptu ID-Tech, které si nyní můžeme prohlédnout. A sporťák je to par excellence - muskulární blatníky a nízký a široký postoj dokonale odvedou pozornost od faktu, že se dívá v podstatě na pětidveřový hatchback.

Foto: Antonio Paglia

Volkswagen ID-Tech Concept

Opravdu, podívejte se pořádně - na bocích vozu jsou dva páry dveří a uvnitř najdeme čtyři plnohodnotné sedačky. Paglia říká, že se nechal inspirovat konceptem Volkswagen Futura z roku 1989.

Ten měl jeden pár křídlových dveří dlouhých dost na to, aby mohli lidé nastoupit i na zadní místa. Nám však ID-Tech ze všeho nejvíc připomíná moderní Scirocco, které se vyrábělo v letech 2008-2017 pouze s třídveřovou karoserií.

Foto: Antonio Paglia

Volkswagen ID-Tech Concept

Designér také navrhl, jak by se auto mohlo pohybovat. Má ve všech kolech elektromotory, které otáčí bezvzduchovými pneumatikami s nano-membránou. Kola mají také speciální systémy brzdění a zatáčení, ovšem více detailů nebylo uvedeno.

Dovedeme si ID-Tech představit i s konvenčními koly. Idea elektromotoru pro každé kolo zvlášť možná není nová, ale je stále dobrá - řídící elektronika tak může dávkovat výkon na každé kolo co nejpřesněji, a tak zajistit dokonalou přilnavost auta v zatáčkách.

Foto: Antonio Paglia

Volkswagen ID-Tech Concept

ID-Tech by mohl pro Volkswagen znamenat i návrat do rallye, alespoň podle designéra - navrhl také soutěžní verzi svého vozu s logy energetického nápoje. Ovšem pravděpodobnost, že se ID-Techu dočkáme i jinde než ve virtuální realitě, je velmi nízká, jak už to u podobných nezávislých skic bývá.

Reklama

Výběr článků

Načítám