Hlavní obsah

Volkswagen chce elektrifikovat svět. Chystá více než stovku elektrických aut

Koncern Volkswagen chce během příštích deseti let představit 75 elektromobilů a 60 hybridů a do roku 2029 prodat celkem 26 milionů elektrických aut. Většina z toho má být ryze elektrická, stojící na platformě MEB.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Volkswagen ID.3 na autosalonu v německém Frankfurtu

Článek

Že je Volkswagen ID.3, představený na letošním frankfurtském autosalonu, jen první kapkou záplavy elektrifikovaných aut koncernu VW, je známo. Nyní se ale dozvídáme, jak velká záplava to bude – koncern upravil svůj krátkodobý a dlouhodobý plán.

Krátkodobý sahá do roku 2024 a jeho klíčovou součástí je investice ve výši 60 miliard eur (1,535 bilionu korun) právě do elektrické mobility a hybridů, mimo jiné.

Dlouhodobý zase sahá do konce roku 2029 – do té doby má být představeno 75 elektrických vozidel a 60 hybridů.

Foto: Volkswagen

Volkswagen ID.3

Volkswagen chce do té doby také prodat 26 milionů kusů elektromobilů, z čehož má 20 milionů jezdit na platformě MEB, určené výhradně pro elektromobily. Zbývajících šest milionů aut má stát na platformě PPE, která vzniká ve spolupráci Audi a Porsche a má podpírat prémiové elektromobily. Kromě toho všeho má být prodáno také šest milionů hybridů.

Vzhledem k tomu, že tiskovou zprávu, která vše oznámila, vydal koncern Volkswagen, nikoliv značka, je namístě očekávat, že zmíněných 135 aut budou tvořit kromě Volkswagenů také škodovky, audi a seaty.

Jaká část budou nové modely a jaká náhrady za stávající auta, která dnes jezdí na benzín a naftu, oznámeno nebylo.

Revoluce v pohonu elektromobilů? Ujedu s ním 2400 kilometrů, tvrdí Brit

AutoMoto

Nepatříte-li k fanouškům elektrických aut, nejsou to pro vás zrovna dobré zprávy, ale berte to z druhé stránky – platforma MEB má elektromotor těsně před zadní poháněnou nápravou. Takže nás během příštích deseti let čekají miliony zadokolek.

Reklama

Výběr článků

Načítám