Hlavní obsah

Vodíkový sporťák Hyundai? Možná ho uvidíme už v Detroitu

Automobilka Hyundai chystá na detroitský autosalon, který začne 14. ledna, zatím blíže nespecifikovanou novinku. Albert Biermann, šéf výzkumu a vývoje, ale naznačil, že by se tato novinka měla týkat vodíkových palivových článků a divize N.

Foto: Hyundai 2x

Hyundai N 2025 Vision Gran Turismo (na snímku) vzniklo v roce 2015 jen ve virtuální podobě.

Článek

„Základní účel divize N je pozvedat image značky Hyundai a zvyšovat její technické schopnosti,” uvedl Biermann podle korejského webu Motorgraph na tiskové konferenci na právě probíhajícím veletrhu CES v Las Vegas. Divize N podle něj přinese v Detroitu „překvapivé zprávy”.

Nesdělil mnoho podrobností, ale naznačil, že firma odhalí „vysoce výkonné vodíkové auto”. Technologie pohonu pomocí vodíkových palivových článků má Hyundai na špičkové úrovni, takže nějaká vlajková loď s tímto pohonem by mohla dávat smysl.

Foto: Hyundai

Hyundai N 2025 Vision Gran Turismo z roku 2015 (na snímku) bylo virtuálně poháněno elektřinou z vodíkových palivových článků.

Můžeme asi bezpečně předpokládat, že pokud v Detroitu uvidíme něco víc než ilustrace, bude to nanejvýš koncept, nikoliv produkční auto. Pravděpodobně bude novinka srovnávána s konceptem Hyundai N 2025 Vision Gran Turismo, který byl odhalen na autosalonu ve Frankfurtu v roce 2015.

Byl sice jen virtuálním konceptem pro videohru, ale ve svých počítačových útrobách měl dva systémy výroby elektřiny z vodíku v palivových článcích, superkapacitor a elektromotory v kolech, jejichž kombinovaný výkon byl 883 koní.

Reklama

Výběr článků

Načítám